Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Fehéroroszország: használatra készek a Moszkvától kapott rakétarendszerek

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kétoldalú megbeszélést tart Minszkben 2022. december 19-én, amikor orosz katonai egységek gyakorlatoznak Fehéroroszországban. MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Pavel Bednyakov
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Leonyid Kaszinszkij szerint a katonáik és a legénységeik is befejezték mostanra a kiképzésüket, amelyre a két nemzet fegyveres erőinek közös harci kiképzőközpontjaiban került sor.

Egy magas rangú tisztviselő szerint az Iszkander taktikai rakétarendszerek és az Sz-400-as légvédelmi rendszerek, amelyeket Moszkva Fehéroroszországba telepített, teljes mértékben készen állnak a tervezett feladatok ellátására.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Leonyid Kaszinszkij, a minisztérium ideológiai főigazgatóságának vezetője vasárnap kijelentette, hogy a katonáik és a legénységeik mostanra befejezték a kiképzésüket az Orosz Föderáció és a Belarusz Köztársaság fegyveres erőinek közös harci kiképzőközpontjaiban.

Az egyelőre nem világos, hogy az oroszok hány darabot telepítettek a nukleáris fegyverek hordozására alkalmas Iszkander-rendszerekből Fehéroroszországba, ugyanis Vlagyimir Putyin elnök júniusban is csak annyit mondott, hogy országuk Minszknek fog szállítani ilyen típusú eszközöket.

Sokan attól tartanak, hogy Putyin nyomást akar gyakorolni Belaruszra

Mindez nem sokkal azután történt, hogy az orosz államfő Fehéroroszországba látogatott, s emiatt sokan attól tartanak, hogy Putyin esetleg nyomást akar gyakorolni Minszkre, hogy vegyen részt az Ukrajna elleni orosz háborúban, bár Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő ezt tagadta korábban.

Az Sz-400-as rendszer egy orosz mobil, föld-levegő rakétaelhárító rendszer, amely képes repülőgépek, drónok és cirkálórakéták elleni támadásra, emellett ballisztikus rakétaelhárító képességgel is rendelkezik – írta az Al Jazeera.

Az Iszkander-M pedig egy mobil irányított rakétarendszer, amely akár 500 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, továbbá hagyományos vagy nukleáris robbanófejeket is szállíthat, s az eszköz állítólag a szovjet Scud rakéták helyét vette át.