Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Miniszterelnök-helyettes: Moldova legtöbb részén helyreállt az áramszolgáltatás

TÉMÁK:
#Moldova
Fotó: Erőmű a moldovai főváros, Chisinau (Kisjenő) külterületén 2022. november 16-án. Az ukrán energiahálózat elleni orosz rakétacsapások miatt időszakonként kimaradások vannak az áramszolgáltatásban a szomszédos Moldova több városában. Moldova jelentős mértékben függ az orosz gáztól, az áramszükségletének mintegy 30 százalékát pedig Ukrajnából szerzi be. MTI/AP/Aurel Obreja
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Premier Energy, amely az ország középső és déli részeit látja el, valamint a Dnyeszteren túli régió tisztviselői is hasonló hírekkel szolgáltak.

Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes nemrégiben közölte, miszerint Moldova északi részén végre helyreállt az áramszolgáltatás, órákkal azután, hogy a szomszédos Ukrajnát ért orosz rakétacsapások miatt jelentős kimaradások jelentkeztek.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

A Premier Energy, amely az ország középső és déli részeit látja el, szintén megerősítette, hogy az áramellátás 90 százalékban helyreállt, s hasonló információkról számoltak be a Dnyeszteren túli régió tisztviselői is – írta a Sky News.

A Reuters szerint Spinu korábban arról számolt be, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrát ért orosz támadás után „masszív sötétség” borult Moldovára, a Moldelectrica TSO pedig munkához látott, hogy az ország több mint 50 százalékát visszacsatolja az áramellátásra.

Oroszország jó ideje szisztematikusan támadja Ukrajna energia-ellátási infrastruktúráját, amely nemcsak rájuk, hanem másokra nézve is gondot jelent, hiszen több ország is Kijevtől vásárol áramot a térségben, köztük Moldova.

A Portfolio beszámolója alapján a Dnyeszter melléki oroszbarát szakadár területen teljesen megszakadt az áramszolgáltatás szerdán, amely egy sor települést érintett, a balesetek és bizonyos meghibásodások elkerülése érdekében pedig a Cuciurgan erőmű áramszolgáltatása is leállt.