Mindössze tíz perc alatt fel lehet tölteni az elektromos autókat egy új módszerrel

Fotó: Ample
not image

Kulcsár Péter

2021.március.5 - 18:16

A San Franciscó-i Ample startup vállalat elindította új töltőállomás-hálozatát, melynek segítségével tíz percen belül feltölthetőek az elektromos járművek.

Az Ample az Uber közreműködésében elektromos autókkal szolgálta ki az elmúlt időkben az utazni vágyókat, a közeljövőben azonban egy sokkal ambiciózusabb projektet szeretnének megvalósítani.

A Business Insider riportja szerint a jelenleg használatos akkumulátor-utántöltési technológiákkal szemben a startup egy új megoldást fejlesztett ki, amely során az elemek legókockaszerűen épülnek egymásba.

Khaled Hassounah, az Ample vezérigazgatója elmondta, fő koncepciójuk moduláris, ami azt jelenti, hogy a nagyobb járművekbe sokkal több aksimodul kerülhet, mint a kisebb autókba, mindezeken felül a rendszer teljesen autonóm marad, a felhasználók pedig egy mobil alkalmazással irányíthatják a szerkezetet.

A legfőbb céljuk az volt, hogy eltöröljék a hatótáv okozta szorongást, ugyanis sokan éppen azért választják elektromos autók helyett a hagyományos üzemanyagokkal működő gépjárműveket, mert attól tartanak, hogy elfelejtik feltölteni az akkumulátort, és út közben lemerülnek.

Az Ample eljárásának köszönhetően a jövőben sokkal elérhetőbbekké válhatnak az elektromos járművek, így terveik szerint egyre többen választhatják majd a zöld, környezetbarát alternatívát.

A cég egyelőre csupán két töltőállomást épített San Franciscóban, viszont az elkövetkező néhány hónapban egész Kalifornia államra kiterjeszthetik az építkezéseket. Még nem tudni, miként alkalmazkodnak majd a gyártók az Ample infrastruktúrájához, mint ahogyan az is kérdéses, egyáltalán tervezik-e implementálni az új technológiát a Teslához hasonló nagyvállalatok.