Minden idők legnagyobb áradásában több tízezer embert evakuálhatnak Ausztráliában

Sydney, 2021. március 22. Gyerekek kerékpároznak egy sodródó autó közelében Sydney Windsor elővárosában 2021. március 22-én, miután a heves esőzések miatt kilépett medréből a Nepean folyó. A hatóságok lakosok ezreit menekítik ki Sydney nyugati részének árvíz sújtotta külvárosaiból, melyeket az elmúlt 60 év legsúlyosabb áradása sújt. MTI/AAP/Dean Lewins
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Óriási esőzések és hatalmas szélviharok pusztítanak Sydney környékén, melynek következtében a katasztrófavédelem szakemberei készek kitelepíteni tízezreket otthonaikból.

Az elkövetkező napok kulcsfontosságúak lesznek a nagyváros lakói életében, Új-Dél-Wales állam miniszterelnökének legutóbbi kijelentése szerint „minden idők legnehezebb hetére számíthat Sydney”.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Gladys Berejiklian hozzátette, a heves esőzések hatalmas áradásokat idézhetnek elő, meteorológusok előrejelzései alapján a jelenleginél is brutálisabb mennyiségű csapadék eshet az állam területére.

Amíg tavaly szárazság és bozóttüzek sújtották Új-Dél-Walest, addig idén ennek ellenkezőjével kell szembenézniük, miközben a koronavírus-járvány is sorra szedi áldozatait a régióban.

A Reuters hírügynökség információi szerint vasárnap Sydneyben 111 milliméter eső hullott le, Új-Dél-Wales nyugati partvidékén pedig mindössze hat nap leforgása alatt 900 milliméter csapadék esett, ami háromszor több, mint a márciusi átlag.

A hatóságok már 18 ezer embert evakuáltak az alacsonyabban fekvő térségekből, és készen állnak arra, hogy másokat is biztonságba helyezzenek.

Hétfőtől kezdődően egy trópusi ciklon fog lecsapni Nyugat-Ausztráliára, melynek köszönhetően áradásveszély jöhet létre még a legszárazabb helyeken is, ahol korábban hónapok óta nem esett az eső.