Clouds
21 Budapest
Dollár
356,52 Ft
Euró
387,77 Ft
Font
441,32 Ft
Bitcoin
23,113 $

Milliós fizetéssel csábítják a nyelvtudás nélküli kamionsofőröket Svájcba

Fotó: Pixabay | Schwoaze
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Ami a sofőröknek jó hír, az a hazai gazdaságnak kész katasztrófa, hiszen a magyarországi fizetések jelentősen elmaradnak a svájci ígéretektől.

Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárhelyettese szerint a kamionok 5-10 százaléka már most is kihasználatlanul áll a sofőrhiány miatt, ami az elkövetkezendő időszakban tovább súlyosbodhat.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Elmondása alapján a fizetéseket már nincs lehetőség tovább emelni, ugyanis a fuvardíjak nem fedeznék azokat. A kialakult helyzeten az sem segít, hogy Svájcba már magyar nyelvű álláshirdetések útján keresnek kamionsofőröket.

A hirdetés szerint az sem probléma, ha a jelentkező nem beszél németül és nem rendelkezik C+E jogosítvánnyal, hiszen a cég három év elköteleződésért cserébe garantálja a képzést – írja a Pénzcentrum

Az 1,3 milliós fizetést ráadásul az adókon, a kötelező beteg- és nyugdíjbiztosításon és az átszámítva nagyjából 200 ezer forintos albérletköltségeken felül kalkulálták, és az úgynevezett gyermekpénzt még bele sem számolták.

Hozzátették, hogy egy családot akár egy fizetésből is fenn lehet tartani, házastársi viszony esetén pedig mindketten munkavállalási engedélyt kapnak. A gyermekek elhelyezése sem jelenthet problémát, hiszen az óvoda és az iskola is ingyenes. 

Habár kecsegtető feltételekről beszélhetünk, érdemes hozzátenni, hogy ezért a fizetésért igen komoly munkabírást várnak el a külföldi cégek is.