Ezt nyilatkozta Milák a 4×200 méteres férfi gyorsváltón szerzett ötödik hely után

Fotó: Milák Kristóf, Márton Richárd, Németh Nándor és Holló Balázs (b-j), az ötödik helyezett magyar váltó tagjai a férfi 4x200 méteres gyorsváltó döntője után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 23-án. MTI/Illyés Tibor
not image

Takács Petra

2022. június 23. - 21:40

Sajnálatos módon nem úgy alakult a csütörtök esti futam a fiatal fiúk számára, mint sokan szerették volna, ötödikként zárták a váltót.

A 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltó az ötödik helyen végzett csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású egység 7:06.27 perces országos csúccsal ért célba a fináléban. Ez az egység a felnőttek között a délelőtti előfutamban állt újra össze, 2017-ben az indianapolisi junior világbajnokságon korosztályos világcsúccsal, a házigazda amerikaiak elől hozta el az aranyérmet.

Márton Richárd első emberként délelőtt – amikor 7:07.46 perces országos csúcsot úszott a váltó – 1:46.52-es időt tudott úszni, a döntőben viszont csak 1:48.12-re volt képes. Németh Nándornak így tetemes hátrányt kellett ledolgoznia, de ő másfél másodperccel gyorsabb volt, mint az előfutamban. Holló hét tizedet rontott délelőtti teljesítményéhez képest, a záróember Milák a teljes mezőny harmadik legjobb 200-as idejével (1:44.68) az ötödik helyre hozta fel a csapatot.

A számot az amerikaiak nyerték nagy fölénnyel. “Túl sok idő telt el anélkül, hogy sok közünk lett volna egymáshoz a váltón kívül, ami viszont nem olyan, mint egy álom vagy egy gyerekmese, erre készülni kell. Van benne potenciál, hiszek és bízok benne” – nyilatkozta a váltóval kapcsolatban Milák, aki ekkor értékelte a 100 méter pillangó elődöntőjét is, ahol toronymagasan végzett az élen.

“Senkinek nem akasztják a döntő előtt a nyakába az érmet, ugyanúgy meg kell majd küzdenem érte, mint bárki másnak. Nagyon érdekes versenyre számítok, a legjobb időeredményre, minőségre és kivitelezésre törekszem majd” – mondta Milák. Hozzátette, hogy idén sokkal többet készült a 100-ra, mint korábban, de még nem érzi teljesen magáénak a számot, ugyanakkor elődöntős idejét jó előjelnek tartja.

Németh Nándor elégedetten nyilatkozott a csapatról és a megszerzett ötödik helyről is. “Szerettem volna 1:46-on belüli időt úszni, tudtam, hogy ha eljutunk a délutánig, akkor képes lehetek valami hasonlóra” – mondta Németh, aki 1:45.73 perccel csapott célba a váltó második embereként.

Eredmények:
férfi 4×200 m gyorsváltó, világbajnok:
Egyesült Államok (Drew Kibler, Carson Foster, Trenton Julian, Kieran Smith) 7:00.24 perc
2. Ausztrália (Elijah Winnington, Zac Incerti, Samuel Jack Short, Mack Horton) 7:03.50
3. Nagy-Britannia (James Guy, Jacob Henry Whittle, Joe Richard Litchfield, Tom Dean) 7:04.00
.5. MAGYARORSZÁG (MÁRTON RICHÁRD, NÉMETH NÁNDOR, HOLLÓ BALÁZS, MILÁK KRISTÓF) 7:06.27