Kedvező hitelt vezettek be a mikrovállalkozásoknak, íme a részletek

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) átadja a „150 ezredik Széchenyi Kártya ügyfélnek” járó jubileumi kártyát Bauernhuber Andrásnak, a Bautechnika Kft. vezetõjének (k) a KAVOSZ Zrt. 100 millió, 15 év, 250.000 Széchenyi Kártya ünnepségén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Bank Centerben lévõ konferenciatermében 2017. szeptember 7-én. Mellettük Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) fõtitkára, a KAVOSZ felügyelõbizottságának elnöke (b), Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke (b2) és Tóth Balázs, az Unicredit Bank vállalati, befektetési banki és privát banki divízió vezetõje (j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
not image

Nagy Noel

2021. október 2. - 08:37

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fontos bejelentést tett a mai nap folyamán, ami a legkisebb vállalkozásokat érinti.

Az ITM nevében ugyanis György László közölte, hogy a mai nap folyamán elindult a Széchenyi Kártya Program legújabb konstrukciója, a mikorvállalkozások beruházási céljait segítő Széchenyi Mikrohitel GO! – írja a Portfolio.

Kihangsúlyozták, hogy ezt a hitelkonstrukciót kezdő vállalkozások is igénybe vehetik és ráadásul szinte kamatmentes, mindössze fix 0.5 százalékos kamattal rendelkezik. Az új konstrukciót maximum 50 millió forint értékben lehet igénybe venni és nem a bankok, hanem a pénzügyi vállalkozások nyújtják.

György László elmondta, hogy Magyarországon mintegy 800 ezer mikrovállalkozás működik, összesen 1.1 millió embernek munkát, akiknek jól jöhet ez a konstrukció. A Mikrohitel Go! első körben 100 milliárd forintos kerettel indul, amellyel legalább 4000 vállalkozást érnének el.

A Portfolio alapján pedig az alábbi összefoglalóban olvasható, hogy milyen egyéb hitel- és lízingkonstrukciókkal rendelkezik a Széchenyi Kártya Go!:

Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Go!: Szabad felhasználású, 2 éves futamidejű folyószámlahitel, amely akár 1 millió forinttól 100 millió forintos összegig is felvehető, fix 0.1 százalékos éves kamattal.

Széchenyi Likviditási Hitel Go!: Maximum három éves futamidejű, szabad felhasználású forgóeszközhitel, számla nélküli finanszírozással, a vállalkozó működéséhez kapcsolódó kiadások fedezésére. Ez 1 millió forinttól akár 250 millió forintig igénybe vehető, fix 0.2 százalékos éves kamattal, a tőketörlesztést pedig elég a türelmi idő elteltével megkezdeni, ami akár 9 hónap is lehet.

Széchenyi Beruházási Hitel Go!: Maximum 10 éves futamidejű beruházási hite, amely segít a normál üzletmenet visszaállításában, a működés újraindításában és a jövőbeli növekedés lehetőségeinek biztosításában. Ez 1 millió forinttól akár 1 milliárd forintig terjedő összeg lehet, 0.5 százalékos éves fix kamattal, a tőke törlesztését pedig elég elkezdeni a türelmi idő elteltével, ami két év is lehet.

Széchenyi Turisztikai Kártya Go!: Akár 3 éves futamidejű, szabad felhasználású, kifejezetten a turisztikai szektorban működő vállalkozások részére kialakított folyószámlahitel. Ennek összege 1 millió forinttól akár 250 millió forintig is terjedhet, alapvetően kamatmentes, ráadásul 0 forint bírálati díj és forintkezelési költség megfizetése mellett.

Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Go!: Maximum 10 éves futamidejű, meghatározott agrár hitelcélok finanszírozása számára felhasználható beruházási hitel, amely segít az üzletmenet zökkenőmentes folytatásában, visszaállításában és a jövőbeli növekedés lehetőségeinek biztosításában. 1 millió forinttól 1 milliárd forintig fel lehet venni, évi 0.5 százalékos fix kamattal, a tőketörlesztés pedig a türelmi idő elteltével, 2 évvel is megkezdhető.

Széchenyi Lízing Go!: A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások újraindítását segít lízing konstrukció, amely felhasználó agrár és nem agrár célú lízingügyletekre, így például új vagy használt autó, haszongépjármű, gép, berendezés, immateriális javak és ingatlan finanszírozására is. Maximum 10 éves futamidejű, kezdő vállalkozások is igényelhetik 1 millió és 1 milliárd forint értékben igényelhetik fix 0.5 százalékos kamat mellett.