Clouds
21 Budapest
Dollár
365,25 Ft
Euró
391,78 Ft
Font
439,82 Ft
Bitcoin
23,253 $

Trump volt külügyminisztere szerint a volt elnök el akarta őt hallgattatni Kínáról

Atlanta, 2020. december 10. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Kínáról beszél a Georgiai Mûszaki Egyetemen in Atlantában 2020. december 9-én. Pompeo arról beszélt, hogy Kína folyamatos kihívást jelent az Egyesült Államoknak nemzetbiztonsági okokból. MTI/EPA/Erik S. Lesser
Észak-Amerika
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter emlékirataiban ír arról, hogyan próbálta Donald Trump csitítani Kína elleni kritikáját, ugyanis nem akarta magára haragítani Hszi Csin-ping kínai elnököt.

Előzmény:

 

Donald Trump volt amerikai elnök a koronavírus-járvány elején arra utasította külügyminiszterét, Mike Pompeót, hogy „kussoljon egy kicsit” arról, hogy Kína 2020 márciusában állítólag nem valós fertőzésszámokat jelent, miután Hszi Csin-ping azt kényes témának nevezte.

A volt miniszter ezt pár nap múlva kiadásra kerülő emlékirataiban fejtette ki. A New York Post szemléje szerint Hszi felháborodott, amikor Pompeo a kínai járványkezelés átláthatatlansága miatt kritizálta és Trump erre reagálva próbálta „elhallgattatni”, mondván, a külügyminiszter megszólalása veszélybe sodorhat egy még 2020. januárjában nyélbe ütött kereskedelmi egyezményt.

A két elnök telefonos beszélgetése után Trump a könyv szerint azt mondta Pompeónak: „Én Mike-om, ez a kib***ott ember rühell téged!” Erre pár napra egy megbeszélésen kérte őt arra, hogy „kussoljon egy kicsit”, a miniszter pedig könyve szerint megfogadta a kérést, „tudván, hogy szükségünk volt orvosi eszközökre Kínából, inkább kivártam.”

Az 59 éves Pompeo egyes hírek szerint a Republikánus Párt 2024-es elnökjelölti helyére pályázik, többek között Trump ellenében, emlékiratainak kiadása ezt előlegezheti meg. Szintén indulhat az előválasztáson John Bolton, Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, aki még 2020-ban szintén könyvben szintén azzal vádolta a volt elnököt, hogy túl engedékeny volt Kínával szemben.