Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

Ukrajna kérvényezi, hogy Kijevbe szállítsák a volt grúz elnököt kezelésre

TÉMÁK:
#Grúzia #Ukrajna
Tbiliszi, 2022. december 22. A hatalommal való visszaéléssel vádolt, éhségsztrájkot folytató Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök (kivetítõn) videókapcsolaton keresztül vesz részt bírósági perének folytatásán Tbilisziben 2022. december 22-én. A tbiliszi bíróságnak azt kell mérlegelnie, hogy felfüggeszti-e a büntetését, illetve szabadon bocsátja-e humanitárius okokból a politikust külföldön történõ gyógykezelés céljából. Az 54 éves Szaakasvili már kétszer éhségsztrájkolt bebörtönzése elleni tiltakozásként. A tbiliszi Vivamedi magánklinikára szállították 2022 májusában, azóta ott õrzik. MTI/EPA/Zurab Kurcikidze
Európa
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő
TÉMÁK

Az ukrán kormány kérvényezte, hogy ők kezelhessék a jelenleg egy grúziai éhségsztrájkoló Miheil Szaakasvili egykori grúz miniszterelnököt.

Előzmény:

 

Ukrán tisztségviselők felajánlották, hogy átveszik a volt grúziai miniszterelnök, Miheil Szaakasvili kezelését, akinek állapota a napokban súlyosan romlott. Az ukrán állampolgársággal is rendelkező Szaakasvilit egy grúziai börtönben van, állítása szerint politikai fogolyként.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

A Sky News idézte Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadót: „Tisztelem őt, mert egy történelmi figura. Hivatalos álláspontunk az, hogy szeretnénk, ha Szaakasvilit Ukrajnába szállítanák, hogy folytathassuk kezelését és ha nem is közvetlenül ide, akár bármely olyan európai országba, ahol megkaphatja azt a kezelést, amit Grúziában sajnos nem.”

Szaakasvili bebörtönzése óta többször is éhségsztrájkba kezdett annak érdekében, hogy elengedjék, emiatt és a börtönben kapott elégtelen ellátása miatt kezdett romlani egészségügyi állapota.

Az ügyvédei, családja és támogatói által kiadott közleményben az is olvasható, hogy a volt elnököt a börtönből egy Tbilisziben található klinikára szállították.