Clouds
21 Budapest
Dollár
344,90 Ft
Euró
371,19 Ft
Font
432,10 Ft
Bitcoin
27,070 $

Migránsok tízezrei gyűltek össze a mexikói-amerikai határon, Biden figyelmeztetett

MTI/EPA/Joebeth Terriquez
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

Pénteken jár le az úgynevezett „42-es rendelkezés”.

Az Egyesült Államok és Mexikó határán egy ideig „kaotikus lesz a helyzet” – figyelmeztetett Joe Biden a világjárvány idején hozott szabályok feloldása előtt, amelyek szinte lehetetlenné tették a menedékjog igénylését.

Soron kívül Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról

A texasi El Paso, Brownsville és Laredo városokban szükségállapotot hirdettek, mivel több száz bevándorló – többségében latin-amerikaiak, kínaiak, oroszok, valamint törökök – igyekeznek minél hamarabb átjutni a határon.

1500 katona megy a határra

A 42. rendelkezésében foglalt szabályokat a Covid-19-járvány kezdetén, még Donald Trump elnökének idején vezették be, az indoklás szerint azért, hogy megakadályozzák a vírussal fertőzött emberek bejutását az országba.

A kritikusok szerint a rendelkezés célja nem volt más, mint hogy minél gyorsabban kiutasíthassák az országba bevándorolni szándékozókat. Péntektől azonban ismét igényelhető a menedékjogi kérelem, melynek elbírálása jelentős terhet ró az amerikai félre.

Ezért Biden elnök 1500 katonát rendelt a határszakaszra, ahol várhatóan a határőröknek segítenek majd, hogy minél gördülékenyebben haladjon az érkezők fogadása és a kérelmek benyújtása – számolt be róla az SCMP.