Miért van a kézfertőtlenítőnek lejárati ideje?

not image

Nagy Noel

2020. április 8. - 14:54

A COVID-19 járvány következtében az eddig csak a higiéniájukra alaposan ügyelő emberek körében népszerű kézfertőtlenítők hiánycikké kezdenek válni világszerte.

Lényegében azt, hogy romolhat a minősége és így kevésbé lesz hatékony. A kézfertőtlenítők jellemzően 60%-os alkoholtartalommal rendelkeznek, ami pont elegendő ahhoz, hogy széles körűen kiirtsa a baktériumokat az ember kezéről.

Az Insider szerint az alkoholszázalékot jelentősen befolyásolja az idő múlása következtében történő minőségromlás, ugyanis a tubus kinyitását követően az alkohol elkezd párologni. Ahogy az alkoholtartalom csökken, úgy a fertőtlenítő hatékonysága is.

Alapvetően nincs arról általánosan elfogadott nézet, hogy mennyi idő után romlik jelentősen a kézfertőtlenítő minősége, ám a szer gyártói rendre körülbelül három éves lejárati dátumot szoktak megszabni (ez főleg az FDA szabályozásának köszönhető, ami előírja, hogy a termékeken kötelező feltűntetni a szavatosságot).

Ebből kifolyólag, ha az ember talál egy olyan kézfertőtlenítőt, aminek a szavatossága mondjuk három éve lejárt, akkor nem igazán érdemes használni, mivel már csökkent annyit az alkoholtartalma, hogy ne legyen elég hatékony a baktériumok ellen. Az viszont határeset, ha bontatlan a tubus, ebben az esetben ugyanis még nem csökkent annyit az alkohol mennyisége a készítményben, így talán még használható lehet.

Nem szabad azonban kétségbeesni akkor sem, ha véletlenül nem találunk kézfertőtlenítőt a boltban, ugyanis több szakember szerint a szappanos kézmosás legalább olyan hatékonyan tudja ölni a kezünkön lévő kórokozókat, mint ezek a készítmények.