Miért szexelnek kevesebbet a fiatalok?

TÉMÁK:
#18 #szex
Fotó: Jonathan Borba/Pexels
Egészség/Életmód
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

Egyre kevesebb párkapcsolaton kívüli szexuális együttlétben, vagyis alkalmi szexben van része a fiatal nőknek és férfiaknak a Rutgers Egyetem tanulmánya szerint. A kutatásból kiderül, hogy a kevesebb alkohol fogyasztása mindkét nemnél közrejátszik ebben, míg a férfiaknál kiemelt szerepe van a szexuális együttlétek számának csökkenésében a videójátékoknak és annak, hogy a szüleiknél élnek.

A Socius folyóirat hasábjain megjelent tanulmány szerint 2007 és 2017 között azon 18 és 23 év közötti férfiak száma 38 százalékról 24 százalékra esett, akik az elmúlt egy hónapban elkötelezettség nélküli szexben vettek rész. Ez a szám a 18 és 23 év közötti nőknél ugyanebben az időszakban 31 százalékról 22 százalékra esett. 

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Az EurekAlert! összefoglalója szerint a fiatal férfiaknál ez leginkább a kevesebb alkohol elfogyasztásának köszönhető, ami önmagában az esés 33 százalékát okozta. A videojátékozás nagyjából 25 százalékért felelt a férfiak szexuális viselkedésének változásában, az pedig, hogy a szüleiknél éltek, kicsit több, mint 10 százalékban járult hozzá a kevesebb szexhez.

A fiatalok később kezdenek el igazodni a felnőtt élethez, és hosszabb ideig függnek a szüleiktől. Az alkalmi szexszel szemben mutatott csökkenő részvétel arra utaló jel lehet, hogy a korosztály később lép át a felnőttkorba – magyarázta a tanulmány társszerője, Lei Lei, a Rutgers Egyetem szociológus professzora.

A fiatal nők esetében az alkalmi szexben való részvétel csökkenésének 25 százalékához járult hozzá a kevesebb alkoholfogyasztás. A tanulmány szerint a fiatal nők és a férfiak is gyakrabban játszanak videojátékokkal, mint korábban, ez azonban csak a férfiak szexuális szokásainak változását befolyásolta.

A kutatásból kiderül, hogy azok a fiatal férfiak, akik a szüleikkel élnek, 63 százalékkal kevesebb eséllyel vesznek részt alkalmi szexben, mint azok, akik önállóan élnek. Azok a férfiak, akik naponta játszanak videojátékokkal, fele akkora eséllyel vesznek részt alkalmi szexben azoknál, akik soha nem játszanak ilyesmikkel. Azok a férfiak, akik minden nap fogyasztanak alkoholt, több mint ötszörös eséllyel vesznek részt alkalmi szexben, mint azok, akik nem isznak. 

A fiatal felnőttek új generációja sokkal individualistábbá vált, és kevésbé szociálisak a valódi életben, de jobban részt vesznek a közösségi oldalakon és az online videojáték-hálózatok közösségeiben. Az, hogy a fiatalok hogyan viselkednek szociális helyzetekben, hatással van arra, hogy mennyi lehetőségük nyílik alkalmi szexre, ami gyakran próbaként szolgál a hosszú távú romantikus kapcsolatok kialakításához – mondta el Lei. 

A fiatalok pénzügyi stabilitása vagy instabilitása és az, hogy mennyi időt töltenek tévénézéssel, nem befolyásolja az alkalmi szexben való részvételüket a vizsgálat eredményei szerint. A kutatás során 2000 18 év 20 év közötti fiatal felnőttet kérdeztek meg a párkapcsolaton kívüli szexuális kapcsolataikról.