Miért hal bele a koronavírusba több férfi, mint nő?

not image

Kulcsár Péter

2020. április 2. - 12:12

Azt tapasztalhattuk az elmúlt hónapokban, hogy a COVID-19 nagyobb veszélyt jelent a társadalom férfi tagjaira, mint a hölgyekre. Úgy tűnik, hogy a vírus nemcsak korosztály, hanem nemek szerint is válogat. Mi lehet ennek az oka?

Az első hivatalos adatok Kínából jöttek – Vuhan tartományban a halálozási ráta férfiak esetében 2,8% volt, nőknél pedig 1,7%. Olaszországban ez az arány jóval nagyobb mértékben billent át. Az eddig történt tragikus kimenetelű fertőzések után a halálozási ráta 10,6% lett a férfiaknál, 6% a nőknél.

Nem ez az első eset, hogy a kórokozó nem alapján válogat. A SARS és MERS járványokat szintén koronavírusok okozták és hasonló tüneteket produkáltak, mint a COVID-19. Hongkongban az 1 755 halálos eset után kimutatták, hogy férfiaknál a halálozási arány 50%-kal magasabb volt, mint a gyengébbik nem esetén. Az 1918-as influenzajárvány idején, amelyben közel 50 millióan lelték halálukat, a férfiak szintén nagyobb arányban vesztették életüket.

A kutatók még nem találtak egyértelműen bizonyítható okokat a jelenségre, azonban van pár feltételezésük. A férfiaknál sokkal gyakoribb az alkoholfogyasztás és a dohányzás, ezek pedig növelik a tüdőbetegségek, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A SARS járvány alatt is gyakoriak voltak az olyan fertőzések, amelyeket dohányosok terjesztettek egymás között. Akik cigarettáznak, sokkal gyakrabban nyúlnak például a szájukhoz, így pedig hamarabb terjedhet a vírus.

A másik vezető ok az lehet, hogy a nőknek általánosságban sokkal erősebb az immunrendszerük, mint a férfiaknak. Ez alól kivételt jelent, amikor terhesek, ugyanis ekkor az embrió védelmében a szervezet az anya testében fejlődő utód védelmét részesíti előnyben.

Egy 2016-ban és 2017-ben végzett kutatás során SARS koronavírussal fertőztek meg hím és nőstény egereket. Azt vették észre, hogy a hím egyedek esetén kétszer nagyobb lett a halálozási ráta, mint a nőstényeknél. Az olyan egereknél azonban, amelyeknél eltávolították a petefészket, ez az arány hirtelen megnőtt. Ebből következik, hogy az ösztrogén valamiféle védelmet nyújt a koronavírussal szemben.

A hormonok is tényezői lehetnek a halálozási ráták alakulásában. A COVID-19 légzési elégtelenséget okoz, ami annak köszönhető, hogy a vírus egy olyan fehérjét használ a fertőzéshez, ami az emberi szervezetben lévő ACE2 elnevezésű receptorra kapcsolódik, ezáltal pedig meggátolja a normális működést.

“Eltérések lehetnek abban, ahogy az ACE2 receptorai reagálnak a vírusra, így a férfiak sokkal fogékonyabbak lehetnek rá. Meg kell találnunk az okát, hogy ez miért lehetséges, majd ki kell fejlesztenünk egy gyógyszert, ami ezt a különbséget kiegyenlíti. Csak így tudnánk csökkenteni a kockázatot a férfiaknál.”

mondta Ian Hall, a University of Notthingham kutatója.

Ahhoz, hogy megérthessük, pontosan miért létezik ez az óriási különbség halálozás és fogékonyság szempontjából a két nem között, összesíteni kell az adatokat a világ összes országából. Sok esetben azonban ez is problémás lehet, mivel több statisztikát csupán összegezve közölnek, nem pedig férfiakra és nőkre lebontva.

Egyrészt ezt azért teszik, mert el szeretnék kerülni a diszkrimináció bárminemű formáját, azonban ez most egy kivételes eset és fontos lenne tudni a férfiak és a nők közti arányokat.

Igaz, hogy az egészségügyben dolgozók 70% nő és ezáltal sokkal jobban ki vannak téve a koronavírus-fertőzésnek, azonban legalább ezekben a nehéz időkben félre kéne tenni egy pillanatra a társadalmi igazságosság kérdéskörét annak érdekében, hogy tisztább képet kaphassunk a COVID-19 tulajdonságairól.