Mielőtt letöltesz egy applikációt, kérdezd meg magadtól, mennyi időt vesz el az életedből

Szabó Kata

2020. január 29. - 08:15

Az okostelefonfüggőség mára egy létező jelenséggé vált, ezért fontos, hogy csak annyit nyomkodjuk készülékeinket, amennyit szükséges.

Hogy a függőség komoly problémákat okozhat, azt jól jelzi a Google azon törekvése is, hogy csökkentsék a képernyőidőt, mindezt pedig különböző módszerekkel kívánják elérni, amikről nemrég mi is beszámoltunk.

A különböző alkalmazás- és szoftverfejlesztő cégek nagyon is tisztában vannak azzal, hogy ma már szinte minden ember zsebében ott lapul egy okostelefon, ezért egyre több alkalmazással célozzák őket, az pedig, hogy a mobilnet is elterjedőben van, csak tovább növeli a letöltésekre való kísértést. A Facebook, a Twitter, a Netflix és ehhez hasonló applikációk gyakorlatilag minden telefonon megtalálhatók, és noha telepítésük mindössze egy percet vesz igénybe, későbbi használatukkal akár napokat, adott esetben pedig akár hónapokat is eltölthetünk a képernyő előtt.

Épp ezért fontos, hogy egy új alkalmazás letöltése előtt gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e rá, ha pedig nincs, inkább mondjunk le róla, mert az azzal eltöltött időt például az emberi kapcsolatok építésére, ápolására is fordíthatjuk.

Bizonyos applikációk éppen azt a célt szolgálják, hogy jobban tudjuk beosztani az időnket, ám ez is egy kétélű fegyver, hiszen a tennivalók folyamatos bevitelével és a beállítások elvégzésével szintén sok idő elmegy, így összességében elképzelhető, hogy olyan nagyon sokat azért mégsem nyerünk vele.

A lényeg, hogy a csábító grafikonok, borítóképek és ajánlatok ellenére se töltsünk le minden olyan alkalmazást, ami éppen megtetszik, vagy hasznosnak vélünk, hiszen közel sem biztos, hogy olyan nagy szükségünk van egy újabb közösségi média applikációra vagy egy közepes hatékonyságú alvás-monitorozóra.