Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Lázadósiker Mianmarban, a junta két tucat katonáját mészárolták le

TÉMÁK:
#Junta #mianmar
Félárbócon leng a mianmari zászló Rangunban 2021. július 19-én, az ország nemzeti ünnepén, a mártírok napján. Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február elsõ napján átvette a hatalmat, és letartóztatta az országot vezetõ politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és Vin Mjin államfõt. Az ENSZ emberi jogi tanácsa szerint a február elsejei puccs óta csaknem 900 ember vesztette életét és mintegy 200 ezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból a hadsereg agresszív tevékenysége miatt. Legkevesebb 5200 embert õrizetbe vettek. MTI/EPA
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Habár kikerültek a nyilvánosság fókuszából, továbbra is válságos a helyzet Mianmarban, a katonai junta nem hátrált meg azóta sem.

A helyzet annyiban változott, hogy mostanra már országszerte különböző milíciák alakultak azokból az emberekből, akik nem hajlandóak újra katonai diktatúrában élni. Egyre több az összecsapás a hadsereg és a milíciák között, vegyes sikerekkel.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

Pénteken például a kínai határ közelében a Nemzeti Demokratikus Hadseregek Szövetsége (MNDAA) nevű milícia került tűzharcba a hadsereggel, ráadásul nem is kis sikert arattak, ugyanis 23 katonát öltek meg – írja a 168 Óra.

A lázadók szóvivője kihangsúlyozta, hogy a kormányerők már augusztus vége óta ostromolják egyik bázisukat az ország északkeleti részén található San államban, mindeddig sikertelenül a saját szempontjukból.

A szóvivő közölte azt is, hogy a milícia magaslati pozícióból nyitott tüzet a hadsereg, amikor azok megpróbáltak előrenyomulni. Az eredmény végül 23 halott katona lett, míg az MNDAA mindössze egy harcost vesztett.

A lázadócsoportok egyébként nem csak politikai, hanem etnikai alapon is megszerveződtek az országban, jelenleg mintegy 20-ra tehető a számuk. A határrégiókban elsősorban gyakoriak az összecsapások, nemritkán meglehetősen véresek.

Mianmarban jelenleg patthelyzet van, mert a hadsereg igazán nagy legitimációt nem tud felhajtani magának. Habár a tüntetések valamelyest kifulladtak, a különböző milíciák nagyon megosztják a hadsereg figyelmét, ami így az ország irányítását is befolyásolja.