Miami-épületomlás: befejezték a keresési- és mentési műveleteket az áldozatok után

Fotó: Twitter/Daniella Levine Cava
not image

Hujber Dávid

2021. július 8. - 08:32

Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye polgármestere a szerda este tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem folytatják a keresést a romok alatt.

A polgármester hangsúlyozta, mély szomorúsággal kell tudatnia, hogy egy rendkívül nehéz döntés végén úgy határoztak, a keresési- és mentési műveletekről áttérnek a helyreállítási műveletekre az érintett területen – olvasható a Yahoo oldalán

Ez azt jelenti, hogy már nem keresik az áldozatokat az épület körül, és gyakorlatilag minimális esély sem maradt arra, hogy bárki is élve kerüljön ki a romok fogságából. Két hét telt el a lakóház egy részének hirtelen összeomlása óta, és megállás nélkül keresték a túlélőket.

A világ minden tájáról érkeztek mentőcsapatok, hogy túlélőket találjanak, speciális műszereket és az erre a célra kiképzett kutyákat is használtak, de nem jártak sikerrel. Minden lehetséges stratégiát és rendelkezésükre álló technológiát bevetettek annak érdekében, hogy élő embereket találjanak a romot között.

Több tonna betont és törmeléket távolítottak el a keresési műveletek során, miközben szonárokat, kamerákat, kutyákat és nehézgépeket is használtak. A nap 24 órájában kutatták a területet, hogy túlélőket találjanak, minden lehetséges és elérhető részt átnéztek a szakemberek.

36-ra emelkedett a Miami-épületomlás halálos áldozatainak száma

A mentőegységek az életüket kockáztatták a veszélyes területen, reménykedve abban, hogy túlélőkre bukkanhatnak. Alig néhány nap alatt lebontották az álló épületet, hogy kiterjeszthessék az elérhető területet a kutatás miatt.

A polgármester kiemelte, az első naptól kezdve az volt a legfőbb prioritásuk, hogy mindent megtegyenek, ami emberileg lehetséges, és minden egyes részt külön kutatták át. Daniella Levine Cava büszke a csapatokra, akik kiváló munkát végeztek, és hálás a külföldi segítségért, akik rögtön útra keltek.

Ahogyan ő fogalmazott, ezen a ponton már kimerítették a lehetőségeiket, ami a keresési és mentési műveletekre rendelkezésükre állt. Ettől a ponttól kezdve a helyreállítás veszi át a főszerepet, hogy segítsenek a családoknak, akik szenvednek és várják a híreket.

Hangsúlyozta, mindent megtesznek annak érdekében is, hogy az összes áldozatot azonosítsák, és a családok megkezdhessék a gyász időszakát.