Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Extrém alacsonyan repkedő Mi–8-as helikopterek Ukrajnából (videó)

Fotó: Unsplash/Aleksei Zaitcev
not image

Hujber Dávid

2022. június 26. - 11:02

A legendás Mi–8-as helikopter is fontos szerepet tölt be az ukrajnai háborúban, de a benne ülők sokszor még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a szárazföldi egységek.

A Mi–8 a valaha volt egyik legismertebb helikoptertípus, és nemcsak Oroszországban. Egy nagyon régi modellről van szó, ami először 1961-ben szállt fel, majd szép lassan szolgálatba állították a különböző területeken.

Soron kívül Visszautasítják az oroszok a vádakat: nem lopnak áramot a zaporozsjei atomerőműből

Sok időnek nem kellett eltelnie ahhoz, hogy az Mi–8 legendássá váljon, már csak a méretei miatt is. Számos fegyveres konfliktusban használták, és egyúttal vették nagy hasznát, jelenleg Ukrajnában, ahol négy hónapja tart a háború az oroszok ellen.

Sok országban megfordult az évtizedek alatt, és az sem lehetett kérdés, hogy Ukrajnában ugyancsak fontos szerepet kap a gép. Hivatalos információ nincs arról, hogy eddig hány ilyen gépet lőttek ki ukrán és orosz oldalról, de valószínűleg nem keveset.

Alább két Mi-8-ast láthatunk extrém alacsonyan repülni, miközben a katonák köszöntik őket. Ilyen háborús körülmények között az sem ritka, amikor a vadászgépek repülnek hasonló magasságon, nemhogy a helikopterek.

A Mi-8-as egyik hátránya a sebessége és a gyors manőverezhetőség problematikája, ami adott esetben igen sebezhetővé tudja tenni egy érzékelt rakétatámadás esetén. Korábban több olyan videó is felkerült a közösségi médiás felületekre, ami k Mi-8-as roncsokat mutattak be kilövés után.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.