Clouds
21 Budapest
Dollár
344,58 Ft
Euró
369,10 Ft
Font
428,42 Ft
Bitcoin
25,676 $

Az MI5 megkongatta a vészharangot: terrortámadás történhet Észak-Írországban

Fotó: Unsplash/Rory McKeever
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A hírszerző szolgálat információi alapján „súlyosra” emelték Észak-Írországban a terrorfenyegetettségi szintet.

Az Independent jelentése szerint Észak-Írországban „súlyosra” emelték a terrorfenyegetettségi szintet, miután az MI5 hírszerzése szerint a disszidens republikánusok aktivitása növekedett az országban, ami a hírszerzés szerint arra utal, hogy a csoport „politikai indíttatású erőszakot akar alkalmazni”.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Az MI5 „súlyos” szintre emelte a terrorfenyegetettségi szintet az országban, ami azt jelenti, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy a terrortámadás ténylegesen bekövetkezik. A hírszerző szolgálat a kormánytól független értékeléseket készít, most pedig arra szólították fel a lakosságot, hogy „maradjanak éberek”, de „ne ijedjenek meg”.

Az MI5 azután lépett, hogy Észak-Írországban több, a biztonsági erők ellen elkövetett erőszakos cselekmény történt, köztük a múlt hónapban, amikor megkísérelték meggyilkolni John Caldwell nyomozó főfelügyelőt.

A hírszerző ügynökség közlése szerint Egyesült Királyság többi részén a fenyegetettségi szint továbbra is „jelentős”, ami azt jelenti, hogy a terrortámadás „valószínű”. Chris Heaton-Harris, az Egyesült Királyság Észak-Írországért felelős minisztere a képviselőknek küldött írásbeli nyilatkozatában úgy fogalmazott:

„A lakosságnak továbbra is ébernek kell lennie, de nem szabad megijednie, és továbbra is jeleznie kell minden aggályát az észak-írországi rendőrségnek. A nemrég született megállapodás sikere ellenére néhány ember továbbra is eltökélt abban, hogy politikai indíttatású erőszakos cselekményekkel kárt okozzon közösségeinknek. Az elmúlt hónapokban az észak-írországi terrorizmussal kapcsolatos tevékenységek szintjének növekedését tapasztaltuk, melyek célpontjai a közösségüket szolgáló rendőrök voltak, ezzel együtt azonban veszélybe sodorták a gyermekek és a lakosság más tagjainak életét is.”