Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,93 Ft
Bitcoin
16,621 $

A Mi Hazánk megint mozgolódik, az ukrán hadsereg esetleges moldovai beavatkozása elleni tiltakozásra szólítja fel a külügyet

Fotó: MTI/Kovács Attila

Takács Petra

2022. július 24. - 22:00

Toroczkai László pedig kijelentette: “Románia csak azon a napon egyesülhet Moldovával, amelyik napon Erdély újra egyesül Magyarországgal”.

A Mi Hazánk felszólítja a magyar Külügyminisztériumot, hogy minden nemzetközi fórumon tiltakozzon az ukrán hadsereg esetleges moldovai beavatkozása ellen – közölte a párt elnöke és parlamenti frakcióvezetője vasárnap az MTI-vel.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Toroczkai László közleményében azt írja: ez dominó-hatást indíthatna el, és arra is felszólította a külügyi tárcát, hogy tegye egyértelművé: “Románia csak azon a napon egyesülhet Moldovával, amelyik napon Erdély újra egyesül Magyarországgal”.

A pártelnök Kirill Budanovnak, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének bejelentésére reagált, aki arról beszélt: az ukrán hadsereg kész beavatkozni Moldovában, annak érdekében, hogy a Transznisztriában (Dnyeszter Menti Köztársaság területén) állomásozó 1500 orosz békefenntartót kiűzzék az országból.

Toroczkai László közleményében azt írta: az ukrán védelmi minisztérium egyik legfontosabb vezetőjének kijelentése a háború kiterjesztéséről szól, amely rendkívül veszélyes, destabilizálhatja az egész térségünket, előszobája lehet a harmadik világháborúnak is. Egyúttal bátoríthatja a román politikai erőket, amelyek régóta készülnek a Moldovai Köztársaság és Románia egyesítésére – tette hozzá.

Magyarország számára mindez tűrhetetlen – írta a pártelnök. Hozzátette: komoly biztonsági kockázatot jelentene Románia területének, lakosságának és erejének további növekedése, ráadásul ez precedenst teremtene, és táplálná a további román területi igényeket. Emlékeztetett: a román politikusok között vannak, akik a Tiszáig szeretnék kitolni Románia határait.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.