Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

A Mi Hazánk nyilvánossá tenné, ha egy képviselő kettős állampolgár

Fotó: Novák Elõd, a Mi Hazánk vezérszónoka felszólal az alaptörvény tizenegyedik módosításáról szóló vitában 2022. június 28-án. MTI/Bruzák Noémi

Takács Petra

2022. október 21. - 05:30

Novák Előd az izraeli joggyakorlatot hozta fel példaként, ahol a képviselőknek ilyen esetben dönteniük kell: másik állampolgárságukról vagy mandátumukról mondanak le.

Az országgyűlési képviselők és hozzátartozóik esetleges kettős állampolgárságának nyilvánossá tételét előíró törvényjavaslatuk elfogadásának fontosságát hangsúlyozta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, a párt országgyűlési képviselője.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A politikus ismertetése szerint nyáron, a vagyonnyilatkozati szabályok átalakításakor már kezdeményezték e rendelkezés bevezetését, de mivel akkor ez nem történt meg, ismét az Országgyűlés elé terjesztik javaslatukat, hiszen szükségesnek gondolják, hogy látható legyen, “milyen egyéb kötöttségekkel rendelkeznek” a parlament tagjai, vagy “ki épített ki magának valamifajta menekülő útvonalat, például egy afrikai banánköztársaságba”.

Novák Előd hozzátette: több politikus esetében is merültek fel ilyen gyanúk, miniszterelnök-jelöltté válása után például Márki-Zay Péterről vált köztudomásúvá, hogy kanadai állampolgársággal is rendelkezik, azaz “csak egy idegen állam alkotmányára esküdött fel, hiszen a magyar állampolgárságba beleszületett”.

A Mi Hazánk politikusa azt hangsúlyozta: már a másik állampolgárság megléte is nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de különösen az, ha ez a tény titkos. Novák Előd az izraeli joggyakorlatot hozta fel példaként, ahol a képviselőknek ilyen esetben dönteniük kell: másik állampolgárságukról vagy mandátumukról mondanak le.

Az általuk javasolt szabályozásról úgy nyilatkozott, az számára “már-már vállalhatatlanul mérsékelt”, de kompromisszumos indítványként szolgálhat a parlamenti pártok számára.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.