Mi a titka az Xbox Series X új doboz alakjának?

not image

Kulcsár Péter

2020. április 6. - 14:41

A Microsoft fejlesztői csapata elárulta, miért úgy néz ki a legújabb játékgépük, mint egy kisebb hűtőszekrény.

Korábban a konzolok nem nagy változást mutattak dizájn terén. A vékonyabb téglatest alakot mindenki szeretettel használta, egyrészt azért, mert szűkös helyekre is elfért, másrészt, mert ennek ellenére elég jó hűtést adott a gépnek. A Microsoft most az új Series X-szel megszegte ezt az íratlan szabályt és újratervezte a konzol kinézetét.

Hogy miért eshetett a választás pont a dobozszerű formára? A redmondi cég szerint a teljesítmény maximális elérése mellett a legkompaktabb kialakítás volt a céljuk. Azt akarták elérni, hogy a Series X alakja más legyen, mint egy átlagos személyi számítógépé.

“Tudtuk, hogy nagyon erős lesz és hogy teljesen más szempontból kell megközelítenünk a konzol formáját.”

mondta Chris Kujawski, a formatervező csapat fejese.

Miközben megduplázták a konzol teljesítményét, szerették volna, ha ugyanolyan csendes marad, mint elődje, az Xbox One. Ez egy új technológiai kihívást jelentett a fejlesztőcsapat számára, akik ennek hatására teljesen áttervezték a konzol felépítését.

“Úgy tekintettünk az előző generációs gépre, mint egy külső vázra, aminek adott a mechanikus struktúrája és az elektrosztatikus árnyékolása, valamint vannak belső alkatrészei. Amit mi csináltunk az új konzollal az az, hogy ezt teljesen kifordítottuk. A játékgép közepe alkotja a szerkezet gerincét és alapját, innen kezdtük el felépíteni az egészet”, árulta el Jim Wahl, az Xbox vezető mérnöke.

Forrás: YouTube

A konzol belsejében a komponensek elég sűrűn vannak összeszerelve, azonban meglepő módon a Series X nem akadályozza meg a levegő áramlását.

“Egy párhuzamos hűtő architektúrát hoztunk létre, aminek a lényege, hogy hideg levegő áramlik be és a konzol különböző pontjaira kerül. A tetején lévő ventilátorok és annak hatalmas rácsai, amelyek termetük ellenére nagyon csendesek, 70%-kal több légáramlatot biztosítanak a játékgép belsejében az előző generációhoz képest; a hűtőbordák segítségével pedig 20%-kal nagyobb levegőmozgást tudtunk elérni, mint az Xbox One esetében“, összegezte Jim Wahl.

A konzol végső alakját leginkább a nélkülözhetetlen alkatrészek befolyásolták – igyekeztek a lehető legkompaktabb kialakításra.

“Az optikai meghajtónak és a hűtőbordának van egy bizonyos mérete, a magasság pedig meghatározza a levegő áramlását ebben a komplex szerkezetben. Ki kellett találnunk, mi lenne a legmegfelelőbb. Végül a nagyobb hasáb forma mellett döntöttünk, amit imádunk.”

magyarázta Chris Kujawski.

Amint kész lettek az első prototípusok, a Microsoft kiküldte őket tesztelőknek, hogy felmérjék, mennyire illik az otthoni szerkényekre a televízió mellé az új konzol. Mivel nem olyan vékony, mint a korábbi Xbox One, hanem jóval szélesebb, ezért nem fog elférni szűkös helyeken, azonban a polcra könnyedén elhelyezhető és még jól is mutat.

Korábban már megtudhattuk, hogy a konzol alakján kívül a kontrolleren nem történt változás, marad ugyanaz a bevált forma és technológia – továbbra is AA ceruzaelemekkel lesz biztosítható a töltöttség a vezeték nélküli funkcióhoz.

Eközben talán kiderült az is, pontosan milyen terv bújik meg az új-generációs konzol mögött:

https://liner.hu/ez-lenne-a-microsoft-mesterterve-az-xbox-series-x-szel/