Mexikói legfelsőbb bíróság: rasszista, diszkriminatív és illegális a bevándorlók autópályákon történő ellenőrzése

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 23. - 09:28

A mexikói legfelsőbb bíróság kimondta: az autópályákon, valamint a véletlenszerűen megállított buszokon történő ellenőrzések alkotmányellenesnek minősülnek.

Mérföldkőnek számító döntés született Mexikóban, miután három fiatal mexikói őslakost guatemalai migránsoknak néztek a hatóságok, majd őrizetbe vették és bántalmazták őket.

Ezen incidens hatására pedig a mexikói legfelsőbb bíróság is példátlan lépésre szánta el magát: a mexikói bevándorlási ügynökök ezentúl nem végezhetnek véletlenszerű ellenőrzéseket és nem motozhatják meg az embereket a buszokon és az autópályákon.

A legfelsőbb bíróság ugyanis kimondta: ez a gyakorlat rasszista, diszkriminatív, emiatt pedig alkotmányellenes is. A mérföldkőnek számító ítélettel a bíróság a három mexikói őslakos fiatalnak adtak igazat, akiket még 2015-ben vettek őrizetbe a hatóságok, majd bántalmazták is őket egy razzia során.

A 15 és 24 év közötti testvérek a közép-mexikói Querétaróban egy szezonális mezőgazdasági munkásokkal teli buszon utazott, amikor a bevándorlási ügynökök megállították a buszt, majd a három mexikói őslakos fiatalt csupán testi adottságaik, ruházatuk, valamint nyelvi korlátaik miatt őrizetbe vették.

A hatóságok azzal vádolták a fiatalokat, hogy Guatemalából szöktek át, pedig valójában a dél-mexikói Chiapas államból származó tzeltal maja őslakosok, így nem is olyan meglepő, hogy nem volt tökéletes a spanyoljuk. Nem sokkal az incidenst követően a Guardian készített egy riportot, melyben nyilvánosságra hozta, hogy a testvéreket egy fogdába hurcolták, majd 8 napig fogva tartották.

Azonban csak ott kezdődött az igazi rémálom: az akkor 18 éves Albertót addig verték és kínozták árammal a hatóságok, míg bele nem egyezett, hogy aláír egy spanyol nyelven íródott kitoloncolási dokumentumot, melyben “elismerte”, hogy mindannyian guatemalaiak, annak ellenére, hogy a fiú nem tud sem írni, sem olvasni, ráadásul spanyolul sem tud, így esélye sem volt megérteni, hogy mi is történik.