Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Mexikói drogbárót fogtak az amerikaiak, aki korábban megölt egy drogrendészt

Fotó: MTI/EPA/EFE
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 16. - 08:16

Bár a 69 éves Caro Quintero már nem volt jelentős szereplő a drogpiacon, az elfogása szimbolikus jelentőségű. 

A mexikói haditengerészet pénteken elfogta Rafael Caro Quintero drogbárót, akit 1985-ben egy amerikai kábítószer-ellenes ügynök meggyilkolásáért ítéltek el, ráadásul az üldözése során használt helikopter lezuhant, és 14 katona meghalt. 

Caro Quintero az 1980-as években Latin-Amerika egyik legerősebb kábítószer-kereskedelmi szervezetének, a Guadalajara kartellnek a társalapítójaként vált ismertté, és az amerikai tisztviselők egyik legértékesebb célpontja volt.

A letartóztatásra egy mexikói tisztviselő szerint az Egyesült Államok nyomására került sor, pont ugyanazon a héten, amikor Andres Manuel Lopez Obrador elnök Washingtonban találkozott amerikai kollégájával, Joe Bidennel – írja a South China Morning Post

Lopez Obrador a Twitteren közölte, hogy a haditengerészet kivizsgálja, mi okozta a Sinaloa tartománybeli Los Mochis városában lezuhant helikopter balesetét, amelyben 14-en meghaltak és egy ember súlyosan megsérült. Azt mondta, hogy a gép katonai személyzetet szállított, akik a főnököt letartóztató csapatot támogatták.

Caro Quintero 28 évet töltött börtönben Enrique „Kiki” Camarena, az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) egykori ügynökének brutális meggyilkolásáért, amely a mexikói véres kábítószer-háborúk egyik leghírhedtebb gyilkossága volt. Az eseményeket a Netflix 2018-as Narcos című sorozata is feldolgozta.

Caro Quintero korábban tagadta, hogy köze lenne Camarena meggyilkolásához.

Caro Quinterót 2013-ban egy mexikói bíró technikai okokból szabadon engedte. Az amerikai tisztviselők szerint, akik felvették az FBI 10 legkeresettebb szökevényének listájára, és 20 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére, ami rekordot jelent egy kábítószer-kereskedő esetében.

Merrick Garland amerikai főállamügyész közölte, hogy kérni fogja Caro Quintero azonnali kiadatását.

A mexikói ügyészek szerint Caro Quinterót a kiadatás előtt a mexikói Altiplano államban lévő börtönben fogják fogva tartani. Innen szökött meg 2015-ben a Sinaloa-kartell korábbi tagja, Joaquin „El Chapo” Guzman.

Bár a 69 éves Caro Quintero már nem számít a nemzetközi kábítószer-kereskedelem egyik főszereplőjének, elfogásának szimbolikus hatása valószínűleg jelentős lesz a határ mindkét oldalán.

Alejandro Hope mexikói biztonsági szakértő szerint a letartóztatás a két ország közötti jelentős együttműködésre utal, a közelmúltbeli biztonsági összecsapások ellenére. „Egy ilyen típusú akció elképzelhetetlen a DEA részvétele nélkül” – mondta.

Az, hogy Mexikó nem volt hajlandó kiadni Caro Quinterót az Egyesült Államoknak a börtönből való szabadulása előtt, mindig is feszültséget okozott a két ország között. Egy amerikai tisztségviselő szerint Washington nagyon szeretné, ha ők gondoskodhatnának róla.

„Ez remélhetőleg javítani fogja az Egyesült Államok és Mexikó közötti megromlott kapcsolatot a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem terén” – mondta Vigil, a DEA volt tisztviselője.