Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Már egy hete nem tud kijutni tíz bányász a mexikói balesetet követően

Fotó: EPA/Antonio Ojeda
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 11. - 16:50

Immáron egy hete annak, hogy tíz bányász beszorult egy mexikói bányába, amelynek bejárata egy áradás következtében beomlott.

A mentési munkálatok természetesen folyamatosak, azonban eddig minden alkalommal sikertelenül záródtak. A szerdai nap folyamán a hadsereg próbálta meg kimenteni a bányászokat, ám ez sem zárult sikerrel.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

Az El Pais mexikói kiadásának beszámolója szerint a hadsereg szerda délután próbálta meg egy úgynevezett „életkapszulával” kimenteni a bányászokat, amelyet úgy kell elképzelni, mint egy nagyobb sárga fémketrecet, amit ilyen baleseteknél szoktak használni.

Mindössze három órán keresztül tartott a hadsereg akciója, de nem sikerült megtalálni a bányászokat. Az életkapszulát próbálták minél alacsonyabbra ereszteni, azonban beomlott fatörmelék az útjukat állta.

Az El Pais megjegyezte, hogy egyre nagyobb a pesszimizmus a mentési munkálatokat illetően, mivel a szénbánya tíz dolgozója már egy hete lent tartózkodik a mélyben és ezt a csapdát minden egyes sikertelen mentőakció meghosszabbítja.

A katasztrófavédők és a hadsereg most azon dolgozik, hogy a bánya bejáratát akadályozó, főként fatörmeléket eltávolítsák az útból, hogy sikerüljön hozzáférni a bányászokhoz – ez azonban lassú folyamat a rengeteg törmelék miatt.

Tovább nehezíti a mentést, hogy a bányában meglehetősen magas a vízszint, valamennyi „kútban” tíz méter feletti vízszintet mértek. Ezt a tragédiát is azonban részben a nem létező munkaügyi előírások idézték elő.

A bányászok ugyanis eleve csak úgy tudták megközelíteni a bányát, hogy kötelekkel leereszkedtek és hajóval próbáltak meg közlekedni a vizes bányában – ezt pedig illegálisan végezték, mivel a bánya hivatalosan 40 éve már bezárt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.