Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Metró elé löktek egy ázsiai nőt New Yorkban: új információk a gyilkosságról

Fotó: Unsplash/Alex Braga
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A New Yorki-i rendőrség letartóztatás alá helyezett egy férfit, aki állítólag szombaton metró elé lökött egy ázsiai származású nőt.

Nagy médiavisszhangot váltott ki az ügy, és nemcsak New Yorkban, ahol időről időre támadásoknak vannak kitéve az ázsiai közösségi tagjai. A Covid kitörése óta is sok olyan eset történt, amikor egyesek az ázsiai embereket hibáztatták a járvány elszabadulásáért, és emiatt erőszakosan léptek fel velük szemben.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A legutóbbi támadás gyanúsítottja egy 61 éves férfi, Simon Martial, aki egy órával az incidenst követően feladta magát a New York-i rendőrség egyik irodájában, majd őrizetbe vették.

A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint egy „véletlenszerű” támadásról van szó, aminek egy áldozata van, a 40 éves Michelle Alyssa Go. A középkorú nőt a Times Square 42. utcai metróállomáson szemből érkező szerelvény elé lökték ki. A gyanúsított ezt követően elmenekült a helyszínről, majd nem sokkal később feladta magát.

Az incidens 9 óra 40 perc körül történt, nem volt szó provokációról, illetve az eddig megszerzett információk szerint az áldozat nem volt kapcsolatban a gyanúsítottal, akiről kiderült, hogy büntetett előéletű, illetve érzelmileg zavart.

Percekkel azelőtt, hogy a gyanúsított sínekre lökte volna a nőt, egy másik nőhöz közeledett, aki később azt mondta a rendőrségnek, úgy érezte, lökdösni akarják, és emiatt arrébb sétált. Valószínűleg ezzel a saját életét mentette meg, mert a férfi arra készülhetett, hogy belöki az érkező szerelvény elé.

Texasi túszdráma: meghalt a túszejtő

A hónap elején jelentették be azt a kezdeményezést, hogy a metróhálózat közbiztonságának javításának érdekében több rendőrt fognak leküldeni az aluljárókba és az állomások ellenőrzésére. Emellett javítanának a hajléktalanok helyzetén, ami szintén fontos és kényes kérdést jelent New Yorkban.

A számok szerint egyre több az ázsiai emberek ellen elkövetett bűncselekmény New Yorkban, és ennek még mindig nem látni a végét. Ez a világjárvány kezdete óta csak súlyosbodott, és többen meghaltak azóta. Az elmúlt hónapban New Yorkban egy 62 éves ázsiai férfit támadtak meg indokolatlanul, aki olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy életét vesztette.

Jo-Ann Yoo, az Ázsiai-Amerikai Szövetség vezetője a szombaton kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, a most meggyilkolt nő emlékezteti őket arra, hogy az ázsiaiak elleni erőszakkal kapcsolatos félelem megalapozott a közösségükben – írja a CNN