A Metát hibáztatja egy nő 11 éves lánya öngyilkossága miatt, pert indított ellene

Fotó: fleamarket43 / Twenty20

Czinder Tímea

2022. január 24. - 20:50

Nem kérdés, hogy a közösségi média káros hatással lehet a tinikre, ritka azonban az olyan mértékű függőség, mint amilyenben Selena szenvedett.

Egy connecticuti nő pert indított a Meta és a Snap Inc. ellen, mert úgy gondolja, a közösség platformoktól való függőség nagy szerepet játszott lánya, Selena öngyilkosságában. A 11 éves lány súlyos alvászavarban, depresszióban és két éve tartó közösségimédia-függőségben szenvedett, mielőtt véget vetett életének – számolt be a 24.hu.

Az édesanya többször is elkobozta lánya eszközeit, Selena terapeutája pedig arról számolt be, sosem látott még olyan pácienst, akinek ennyire káros kapcsolata lett volna a közösségi médiával. A lány különösen az Instagram és a Snapchat megszállottja volt, és arra is rávették, hogy erotikus fotókat osszon meg magáról az interneten. Mikor ezek eljutottak osztálytársaihoz, tovább romlott mentális állapota.

Elvileg az Instagram és Snapchat is tiltja a 13 éven aluliak csatlakozását, így amennyiben a bírság tárgyalásra bocsátja az ügyet, vizsgálják azt a körülményt is, kizárólag a szülők felelőssége-e a közösségi média korlátozása, illetve a cégek maximális gondossággal próbálják-e távol tartani a kiskorúakat a platformoktól.

Pár hónapja egy nyilvánosságra került belsős tanulmányból derült ki, hogy háromból egy lány testképzavarát súlyosbítja az Instagram, valamint az önbevalláson alapuló felmérés során azt is megállapították, az öngyilkossági gondolatokkal foglalkozó brit tinik 13 százaléka, valamint az amerikai tinik 6 százaléka esetén visszavezethető az applikációra ezen hajlamuk.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.