Dollár
431,80 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
19,505 $

Erősebb és zöldebb betont készít a Meta legújabb mesterséges intelligenciája

Meta
not image

Takács Petra

2022. május 1. - 22:36

Az algoritmus révén 40 százalékkal kevesebb szenet tudtak felhasználni téglák, illetve beton legyártásához.

Az MI rendszerekben rengeteg potenciál rejlik, ezt demonstrálandó a világ egyik legnagyobb közösségi platformját is birtokló techóriás elhatározta, megalkotnak az Illinois-i Egyetem kutatóival egy olyan eljárást, melynek segítségével nagyobb szilárdságú, alacsony szén-dioxid-kibocsátású betonokat lehetséges előállítani.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A hagyományos betonkészítési módszerek messze nem környezetbarátok, valójában a becslések szerint az éves globális karbonemisszió 8 százalékáért felelősek. Az elmúlt években ugyan történtek előrelépések a betonipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében, de összességében nem történt javulás.

Az Illinois-i Egyetem professzora, Lav Varshney és kollégái létrehoztak egy modellt, amely több mint ezer betonformulát, valamint azok szerkezeti jellemzőit tartalmazta beleértve a hétnapos és 28 napos nyomószilárdsági adatokat. A csapat az így kapott betonkeverék karbonlábnyomát a Cement Sustainability Initiative Environmental Product Declaration (EPD) eszköz segítségével határozta meg.

A potenciális formulák generált listájából a kutatócsoport ezután kiválasztotta az öt legígéretesebb lehetőséget, és iteratív módon addig finomította őket, amíg elérték vagy meghaladták a 7 és 28 napos szilárdsági mutatókat, miközben legalább 40 százalékkal csökkentették a szén-dioxid-kibocsátási követelményeket.

A finomítási folyamat mindössze hetekig tartott, és végül olyan betonformulát eredményezett, amely meghaladta az összes említett követelményt, miközben a szükséges cement 50 százalékát pernye és salak helyettesítette. A Meta ezután összeállt az Ozinga betongyártó céggel, akik nemrég építették a nagyvállalat legújabb adatközpontját Illinois-ban, hogy tovább fejlesszék az anyagot.

A Meta csapata reméli, hogy tovább javíthatják a formula 3 és 5 napos szilárdsági profilját, és jobban megérthetik, hogy miként szárad ki változó időjárási körülmények között, például szél vagy magas páratartalom mellett.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.