Hunguest-támogatás: Mészáros Lőrinc szerint nem vették el a kisvállalkozók pénzét

A Hunguest Hotel Erkel látképe Gyulai Várkert felől. MTI/Bizományosi: Lehotka László
not image

Nagy Noel

2021.június.11 - 15:40

Mészáros Lőrinc, Magyarország egyik legnagyobb vállalatbirodalmának vezetője az Indexnek adott interjújában reagált arra, hogy 17.7 milliárd forintos állami támogatást kapott szállodafelújításokra a járvány idején.

Mint a hírportál is felidézte, elsősorban az ellenzéki oldalról szokott érkezni Mészáros Lőrinccel szemben a bírálat, egészen konkrétan a járvány alatt megkapott állami támogatás kapcsán. Az ellenzéki politikusok állítása szerint nem az ország leggazdagabb emberének, hanem a turisztikai szektor kisvállalkozóinak kellett volna kapni ezt a pénzt.

Mészáros elmondása szerint azonban a Hunguest Hotels csak harmadik körös pályázatban tudott részt venni, mert első körben a panziókkal, kisebb turisztikai létesítményekkel, második körben pedig a 100 szoba alatti szállodákkal lehetett pályázni.

„A Hunguest a sor végén volt, nagyon helyesen, hiszen elsőként a kisebbeket kell megsegíteni” – mondta Mészáros, ugyanakkor leszögezte, hogy a lánc 14 szállodáját érinti rekonstrukció „elodázhatatlanná” vált mostanra.

Mészáros kijelentette, hogy ez lesz Magyarország eddigi legnagyobb szállodarekonstrukciója, melynek összköltsége az 50 milliárd forintot is meg fogja haladni, amelynek egyharmadát az állam, a maradék részét pedig az Opus Global fogja biztosítani.

A vállalkozó elmondása szerint a szállodalánchoz tartozó házak sok esetben az adott települések legnagyobb adófizetői, melyből óvodát, bölcsődét üzemeltetnek és közfeladatokat finanszíroznak. Hozzátette: a felújítással nőni fog a bevétel, ami a helyi közösségeknek is jó.

Mészáros kihangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány mindhárom hulláma idején, amikor a szállodákat be kellett záratni, legalább ezer munkatársuk megélhetését biztosították a válság alatt időszakban.

A kormányközeli üzletember szerint értelmezhetetlenek azok az ellenzéki fellépések, melyek szerint bojkottálni kell a Hunguest szállodáit, mivel Mészáros szerint ez egyetlen jelent azzal, hogy magyar munkahelyeket támadnak:

„Amikor az ellenzék a Hunguest Hotelst, Magyarország legnagyobb szállodaláncát támadja, a magyar munkavállalókat, családtagjaikat, tulajdonképpen az országot bojkottálja. Szállóvendégeink a szállodaválasztásukkal döntenek, és annak ellenére, hogy a járvány miatt tavaly csak később nyithattak a szállodák, sokan a Hunguestet választották; bízom benne, hogy ez idén is így lesz”

mondta.