Clouds
21 Budapest
Dollár
358,22 Ft
Euró
387,74 Ft
Font
432,54 Ft
Bitcoin
23,648 $

Mesterséges intelligenciával működő robotokkal és algoritmusokkal hódítaná meg a világpiacot Kína

Twenty20
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Tőzsdére léphet a SenseTime nevű, a kínai államvezetés támogatását élvez vállalat, melynek célja, hogy forradalmasítsa és kommerszé tegye a mesterséges intelligenciát.

A SenseTime elsősorban arcfelismerő szoftverével lépett be a köztudatba és olyan intézményi befektetők állnak mögötte, mint a SoftBank, az Alibaba, a Tiger Global és a Silver Lake, amelyek 3 milliárd dollárnyi tőkét bocsátottak a rendelkezésére. A SenseTime ezzel a legfelkapottabb vállalatok közé került Kínában – írta a Portfolio.

Soron kívül Ma lenne 30 éves az újbudai rendőrgyilkosság áldozata, Baumann Péter

Ahhoz, hogy világpiaci szereplőkké váljanak és megnyerjék maguknak a nemzetközi befektetőket, az AI cégeknek le kell építeniük a gyanús, illetve vitatott gyakorlataikat, de nem kerülhetnek ki a kínai kormány kegyéből sem.

A két érdek között nehéz egyensúlyozni, ráadásul Peking, mint a legnagyobb megrendelő, könnyen nyomást tud gyakorolni a techcégekre, ha érvényesíteni akarja a politikai szándékai – olvasható a riportban.

A SenseTime szoftvert eddig 119 városban vezették be, a rendszer képes 95 százalékos pontossággal kiszúrni azokat, akik nem kötötték be a biztonsági öveiket, valamint 86-96 százalékos pontossággal meghatározza, kik telefonálnak vezetés közben.

A Megvii, egy másik AI szereplő, 2020-as bevételeink 64%-át szintén a smart city technológiákkal kapcsolatos ügyletek tették ki. Az arcfelismerő technológiát forgalmazó vállalat végül nem tudott kilépni a hongkongi tőzsdére, miután 2019 októberében a washingtoni adminisztráció feketelistára tette. A szankció miatt veszélybe kerültek a cég ellátási láncai, így az IPO végül elmaradt.