Merkely: Nem reális a nyájimmunitás, védőoltás kell

Fotó: Merkely Béla rektor megnyitja a Semmelweis Egyetem (SE) nyári egyetemi programját az intézmény Elméleti Orvostudományi Központjában 2021. szeptember 2-án. MTI/Kovács Attila
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 14. - 16:35

A Semmelweis Egyetem rektora szerint nincs reális esélye, hogy a nyájimmunitás segítségével sikeresen védekezhetnek azok, akik nem oltatták be magukat.

Merkely Béla szerint azért nem alakulhat ki nyájimmunitás, mert más az R érték, vagyis a reprodukciós érték. Az R érték azt jelenti, hogy egy megfertőzött személynek mekkora az esélye arra, hogy további személyeket fertőzzön meg – írja az atv.hu

Míg az eredeti, vuhani vírusnál ez 2-3 ember volt, a delta variánsnál ez 8 embert jelent Merkely szerint – mondta el Merkely Béla a Spirit Fm vendégeként.

A szakember elmondta, hogy az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben a negyedik hullám során, hiszen a delta variáns könnyebben és gyorsabban terjed, így kizárólag az oltással lehet felvenni a harcot ellene.

Merkely Béla emlékeztetett, hogy a 80 évnél idősebbek csoportjában 78 százalékos az átoltottság aránya, a 70-80 év közöttieknél pedig 86 százalékos. A rektor fontosnak tartja, hogy azok, akik még nem oltatták be magukat, ezt mindenképp megtegyék, mert ez a korosztály a legveszélyeztetettebb a járvány során. 

A szakember hangsúlyozta, hogy a fiatalok oltása is fontos, és a gyermekek oltása járványügyi jelentőséggel bír, hiszen az idősebbekre és az oltatlanokra jelentős veszélyt jelent a vírus.