Merkely is megszólalt a vízben elájuló műúszó drámája kapcsán: „valószínűleg neki nem ez a sport való”

Budapest, 2022. június 20. Az amerikai Anita Alvarez gyakorlata a szinkronúszó egyéni szabad kombináció versenyének selejtezõjében a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 20-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Bense Róbert

2022. június 23. - 20:27

Anita Alvarezt edzője, Andrea Fuentes mentette ki a vízből.

Az amerikai sportolónő szerdán, a vizes vb műúszó szabadprogramjának döntőjében azután lett rosszul, hogy befejezte programját. Edzője ugyan odakiabált a vízimentőkhöz, végül azonban neki és az úszómesternek kellett beúsznia az eszméletét vesztő Alvarezhez.

Szerencsére a sokkoló pillanatok után a 25 éves műúszó magához tért, és később saját lábán hagyhatta el a Széchy Tamás uszodát. A napokban ugyanakkor több kivizsgálás is vár rá, hiszen tavaly, az ötkarikás játékok barcelonai kvalifikációi során kísértetiesen hasonló jelenetek játszódtak le a medencében, akkor is edzője mentette ki a vízből.

Az eset kapcsán Merkely Béla is kifejtette véleményét, szerinte a szinkronúszás igen megterhelő sportág, egy program során pedig a sportoló lényegében hiperventillál. „Ebben az esetben bekövetkezhet az ájulás, amit a fárasztó gyakorlat közben a fiatal amerikai sportoló a víz alatt szenvedett el” – mondta.

Merkely azt is hozzátette, hogy a versenyszámot vezető bírónak kell engedélyt adni a mentésre, mivel azonban az edzője már beugrott, egyből az úszómester is a vízbe vetette magát. Miután kihúzták a sportolónőt, az orvosi szobában magához tért, alig 15 perc múlva pedig el is hagyta az uszodát – írta meg az Index.

Különböző típusú sportolók vannak, egyesek jól viselik, hogy az oxigén és a szén-dioxid mennyisége ilyen módon váltakozik. De vannak erre érzékenyebbek, ő közéjük tartozik. Valószínűleg neki nem ez a sport való” – folytatta.

Bill May korábbi amerikai szinkronúszó-világbajnok, a Nemzetközi Úszószövetség delegáltja megerősítette, hogy Anita Alvarez jelenleg már jól van, remélhetőleg hamarosan újra edzésbe állhat. Kiemelte, hogy a magyar rendezők és úszómesterek nem követtek el mulasztást, ahogy észrevették, hogy nagy baj van, az egészségügyi szolgálat nagyon gyorsan reagált.