Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,21 Ft
Euró
392,83 Ft
Font
458,51 Ft
Bitcoin
63,938 $

Merkely: hamarosan jöhet a koronavírus-járvány második hulláma

A Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Merkely Béla a Facebook-oldalán számolt be saját tapasztalatairól, valamint arról, mit lehetne tenni a pandémia következő szakaszának kivédése érdekében.

Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Merkely Béla a Facebook-oldalán számolt be saját tapasztalatairól, valamint arról, mit lehetne tenni a pandémia következő szakaszának kivédése érdekében.

A szakember a közösségi platformon közzétett bejegyzésében kiemelte, hogy az elmúlt napokban szignifikánsan megnőtt az újonnan regisztrált COVID-19 páciensek száma az országban, ami azt jelenti, hogy a pandémia második komoly fázisának küszöbére kerülhetett Magyarország. Soron kívül Bosszúból vertek meg egy megbilincselt rabot a börtönőrök Miskolcon

„Az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet. A mostani betegek egy jelentős része viszont nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést.”

Merkely hozzátette, mindez annak a jele, hogy a koronavírus ismét a közösségi térben terjed. A hétvégi adatokról szintén eléggé negatív véleménnyel volt, szerinte ugyanis a járvány intenzitása tovább súlyosbodott, ezért elkerülhetetlen lenne a korlátozások újbóli bevezetése.

„Rég nem tapasztaltunk ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint most. Ez az előzőekhez képest kb négyszeres növekedést jelent. Az adatok alapján a betegek száma egyértelműen növekszik, azaz az R érték – a vírusfertőzés reprodukciós rátája – már egy hete 1 fölött van, ami azt jelenti, hogy 1 beteg átlagosan több mint 1 beteget fertőz meg.”

A szakember elmondta, a környező országokban találkozták már újrafertőződésekkel is, de vannak olyan helyek, ahol a koronavírus előfordulásának gyakorisága negyvenszerese a hazai adatoknak. Ahhoz, hogy megfelelően védekezhessünk a fertőzésekkel szemben, Merkely elengedhetetlennek tartja, hogy kövessük a tisztifőorvos hivatalos ajánlásait.

„Jelenleg egyféleképpen segíthetjük a védekezést és megelőzést: be kell tartanunk az alapvető – könnyen teljesíthető – szabályokat: maszkhasználat, udvarias távolságtartás, kézmosás és fontos, hogy betegen ne menjünk közösségbe. A növekvő számok magában hordozzák a kérdést újabb bezárásokra vonatkozóan, de ezek sem a családoknak, sem a gazdaságnak nem kedveznének. A bezárások mellőzése viszont azt jelenti, hogy az egyes szabályokat nagyon szigorúan kell venni.”

Magyarország legnívósabb orvosi egyetemének rektora hangsúlyozta, a helyes maszkhasználattal akár egyharmadára csökkenthető a fertőzés kockázata, ameddig pedig nincs vakcina, kénytelenek leszünk ezzel a módszerrel megálljt parancsolni a kórokozónak.

„Az sem mellékes, hogy életünk során számos koronavírussal találkozunk, így védekező sejtjeink az új típusú koronavírust is megtanulták felismerni és megtámadni, azaz lehet, hogy egyeseknél keresztimmunitás alakult ki.”

Merkely végül azzal zárta gondolatait, hogy optimista az oltóanyaggal kapcsolatban, hiszen egyre több jelölttel már a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokat végzik, ahol bebizonyosodhat effektivitásuk és biztonságuk.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/15-uj-koronavirus-fertozottet-talaltak-az-orszagban/

Magyar Péter pártja három kerületben indulhat Budapesten

Több, egymástól független forrás értesülései alapján a Tisza Párt Újbudán, Rákospalotán és Budafok-Tétényben indít saját polgármester-jelöltet.