Merkely Béla arról, hogy mikor szelídülhet meg a vírus

Fotó: Unsplash
not image

Hujber Dávid

2021. november 28. - 17:22

Sokan várnak erre a pillanatra, többek között azok is, akik nem adatták be maguknak a vakcinát, noha összességében őket teszik felelőssé az újabb erősebb hullámokért.

Szakértői vélemények szerint, ha mindenki felvenné az oltásait, akkor hullámok sem lennének, vagy ha igen, csak elenyészőek, mivel továbbra sem jött létre olyan mutáns, ami ellen nem lenne hatékony a vakcina.

Sok vakcina létezik, és felveszik a harcot a különböző mutációkkal, mint azt láthattuk az elmúlt időszakban. Emellett a gyártók nagyon gyorsan képesek reagálni egy újonnan felbukkant mutációra, például a Pfizer is.

Jelenleg az omikron tartja lázban a tudósokat, már vizsgálják, hogy az új variáns mire lehet képes az elődökkel összehasonlítva, illetve mennyire hatékonyak vele szemben a vakcinák.

Izrael pontosan emiatt hozta azt a döntést, hogy két hétre lezárja a kaput a külföldiek előtt. Ezen időszak alatt megvizsgálják, hogy a vakcinák mennyire hatékonyak a mutációval vívott harcban.

Rusvai Miklós azt mondta, egyelőre nincs szükség arra, hogy az új variáns miatt nagyon komoly korlátozásokat vezesse be a magyar kormány, mivel továbbra is a delta variáns a domináns.

Rusvai mellett Merkely Béla sem tartja valószínűnek, hogy az új mutáns egy azonnali hatalmas ötödik hullámot generáljon. Már azt is tudhatjuk, hogy körülbelül milyen tünetekkel kell számolnunk az omikron kapcsán.

Merkely az M1 vendégeként arról is beszélt, hogy mikor szelídülhet meg a vírus, hiszen mindenki erre kíváncsi, és már várják a pillanatot, beleértve az oltatlanokat is, de előbb-utóbb nekik is fel kell venniük a vakcinájukat.

„A jövőre vonatkozóan azt mondta: egy pontosan meg nem határozható idő múlva megszelídül a vírus, de ez az oltottság következménye lesz. Akik nem oltatják be magukat, azok megkapják a betegséget, aminek “nagy ára van, mert ha valaki oltatlanul kapja meg ezt a vírusfertőzést, akkor az élete sokkal nagyobb veszélyben van, mintha két vagy három oltást követően kapná meg” – olvasható az MTI összefoglalójában.

Forrás: MTI