Merkely Béla fontos információkat közölt a vakcinák kapcsán

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a budapesti székhelyű Egészségipari-Biotechnológiai Science Park létrehozásáról szóló szándéknyilatkozat aláírásán a Semmelweis Egyetemen 2019. március 25-én. MTI/Máthé Zoltán
not image

Nagy Noel

2021.május.5 - 08:36

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondása szerint egyelőre nem tűnik úgy, hogy a közeljövőben bármelyik vakcinából is szükség lenne harmadik dózis beadására.

Merkely a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta ki, hogy a Sinopharm-vakcinákat követő ellenanyagszintünk mértéke akár több százszorosa is lehet annak, mint amit a koronavírus-fertőzés esetében szerezhetünk, éppen ezért egyelőre a kínai vakcinából sincs szükség harmadik dózisra.

Mint mondta, a Semmelweis Egyetem még nem találkoztak olyannal, akinek ne lett volna a tüskefehérjével ellenes antiteste a kínai vakcina két dózisának beadását követően, magyarán minden esetben kimutatható ellenanyagot érzékeltek.

Merkely jelezte, hogy jelenleg ugyan Magyarországon hat különféle oltóanyagot alkalmaznak, ezek nem összehasonlíthatók, mivel teljesen más technológiával működnek. Pfizer-BioNTech és Moderna a teljesen új, mRNS alapú technológiával, a Szputnyik V-AstraZeneca-Janssen hármas vektorvakcina technológiával, míg a Sinopharm a hagyományos, elölt vírus technológiával.

A kínai kapcsán elmondta, hogy nemcsak a koronavírus tüskefehérjéje, hanem „rengeteg másféle fehérje” is megtalálható, melynek következtében a kínai vakcina nem kifejezett egy, hanem többféle fehérje ellen fejt ki immunválaszt, így a variánsok ellen ez képes biztosítani a legszélesebb immunválaszt.

Merkely kihangsúlyozta, hogy egyes vakcinákkal kapcsolatban – főként a Sinopharm és AstraZeneca – elbizonytalanítják az embereket a közösségi és hagyományos médiában, amelyet sajnálatosnak tart, mert így az emberek hajlamosak megfeledkezni a vakcinák előnyeiről.

A szakember kihangsúlyozta, hogy jelenleg a közeljövőben nem lesz szükség sem a Sinopharmból, sem a Pfizerből harmadik dózis felvételére, valamint hozzátette: nincs egyenes arányosság a védettség és az ellenanyagszint között, ezért az alacsonyabb ellenanyagszint esetében is kialakul a védettség.