Mérgező vegyi anyagokat égetett titokban szegény környékeken az amerikai katonaság

illusztráció/MTI/AP/Juan Karita
not image

Nagy Noel

2021.március.27 - 17:38

A vermonti Bennington Egyetem által készített és nyilvánosságra hozott tanulmány meglehetősen szomorú gyakorlatra világított rá, a Pentagon ugyanis súlyosan környezet- és egészségkárosító akciót hajtott végre az elmúlt négy év során a szegényebb közösségekben.

A nyilvánosságra hozott tanulmányból ugyanis kiderült, hogy az amerikai katonaság felügyelete alatt 2016 és 2020 között körülbelül 1000 tonna úgynevezett vízflimképző habot (AFFF) égettek el az Egyesült Államok szegényebb régióiban.

Ez azért is problémás, mert semmi bizonyíték nincs arra, hogy a habot képező vegyi anyagok – amelyek nagyon sokfajta krónikus betegséghez, mint rákhoz, fejlődési rendellenességekhez, immunrendszerbeli problémákhoz, valamint nemzőképtelenséghez vezethetnek – megsemmisülnek az égetés hatására.

A tanulmányt készítő tudósok megjegyezték, hogy az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és a Pentagon is korábban már figyelmeztetett arra, hogy az AFFF elégetése egy bizonyítatlan módszere a felhasználatlan anyag megsemmisítésének, és az abban lévő vegyi anyagok akár embermilliók egészségét sodorhatja veszélybe.

David Bond, a Benninton Egyetem kutatója ráadásul hozzátette, hogy a hadsereg az AFFF-et és AFFF-fel szennyezett vizet olyan hulladékégetőkre bízta, akik „ismerten hanyagok a hulladékkezelés terén”. Hozzátette: lényegében a Pentagon a szegényebb és munkáskörnyékekre helyezte az AFFF-problémáját.

A tanulmány szerint legalább ezer tonna mérgező, főként tűzoltásra használt habról van szó, amelyet 2016-2020 között égettek el olyan környékeken, ahol a hulladékégetőknek nem lett volna szabad. Legalább hat hulladékégető entitással léptek kapcsolatba a mérgező anyag elégetése érdekében, valamennyi közülük megsértette a helyi környezetvédelmi szabályokat.

Az AFFF szállítmányok 35 százalékát például egy olyan New York-i hulladékégetőben semmisítették meg, amely rendkívül közel található egy sűrűn lakott lakótelephez. Ezen több tonna AFFF-et kevertek össze ipari üzemanyaggal, ám a Common Dreams hírportál is megjegyzi, hogy a szerződések alapján itt is a végcél az égetés volt, így nem tudni, ennek a mixnek mi lett a sorsa.

Az AFFF esetében az a probléma, hogy perfluor-alkilokat és polifluor-alkilokat tartalmaz, melyeket súlyos egészségügyi kockázattal asszociálnak a szakértők. Ezek elégetése esetében nagyon sok hosszú távú egészségügyi probléma alakulhat ki azok körében, akik belélegzik a gázokat, akár nemzőképtelenséghez is vezethet a magas koncentráció.