Mérgező füst száll fel egy lángokban álló, hatalmas Tesla-akkumulátortelepről Ausztráliában

Fotó: Twitter/7NEWS Melbourne
not image

Kornis Vivien

2021. július 30. - 22:41

Bár a lángokat megfékezték, így azok terjedni már nem tudnak, két akkumulátor még mindig ég.

Mérgező füstfelhő emelkedik a magasba Ausztrália legnagyobb Tesla akkumulátortelepén, és az oltást végző csapatok arra készülnek, hogy a lángok egész éjszaka égni fognak. 

Az ABC tudósítása szerint miután felcsaptak az első lángok egy 13 tonnás lítium akkumulátoron, átterjedtek a szomszédos akkumulátorra. 

A helyszínre több mint 150 tűzoltót riasztottak, és a lángokat sikerült megfékezniük, de a tűz még mindig ég, így folyamatosan megfigyelés alatt tartják a helyzetet. 

“Ha megpróbáljuk lehűteni őket, csak meghosszabbítjuk a folyamatot” – közölte Ian Beswick tűzoltóparancsnok-helyettes. Hozzátette: nem igazán tudják megmondani, meddig égnek majd az akkumulátorok, akár 24 órán keresztül is tarthat a folyamat.

Victoria állam mentőszolgálata folyamatosan megfigyelés alatt tartja a helyszínen dolgozó tűzoltókat a mérgező füst miatt, melyre a közelben élőket is figyelmeztették, és azt kérték tőlük, zárják be a nyílászárókat, házikedvenceiket pedig tartsák a házban.

Az akkumulátortelepet a megújuló energiát előállító Neoen tartja fenn. Louis de Sambucy, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Tesla és a Neoen szoros együttműködésben áll a helyszínen dolgozó tűzoltókkal és mentőkkel a helyzet megoldásának érdekében.