Clouds
21 Budapest
Dollár
360,06 Ft
Euró
388,44 Ft
Font
433,44 Ft
Bitcoin
23,139 $

Mérgező alkoholt fogyasztottak, legkevesebb 31 ember elhunyt Indiában

Fotó: Unsplash/Bobby Donald
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ez már a sokadik tragédia Indiában: ezúttal két olyan faluban történtek halálesetek a mérgező alkohol miatt, ahol 2016-ban betiltották a szeszes italok árusítását és fogyasztását is.

Az Al Jazeera a helyi média és a hatóságok beszámolója nyomán jelentett arról, hogy legkevesebb 31 ember életét vesztette és többen kórházba kerültek az indiai Bihar államban, miután mérgező alkoholt fogyasztottak.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Úgy tudni, hogy a tragikus halálesetek két olyan faluban történtek, ahol még 2016-ban teljesen betiltották az alkohol árusítását és fogyasztását is, miután a helyi női csoportok az ellen kampányoltak, hogy az alacsony jövedelmű munkások azt a kevés kis pénzt is az italozásra pazarolják.

Ilyen jellegű tilalmak egyébként India több államában is érvényben vannak, ez azonban egy szörnyű tendenciát indított útjára: az emberek a tiltás miatt a házi “lepárlóüzemekben” előállított olcsó, ellenőrizetlen alkohol felé fordultak, ám a virágzó feketepiac termékei éves szinten több száz ember életét követelik.

Egyre csak növekszik a halálos áldozatok száma

A legutóbbi incidensben Saran körzetben több férfi is italozott kedden, ám rövid idő után rosszul érezték magukat, majd hányni kezdtek, állapotuk pedig rohamosan romlott. A helyi hatóságok közlése szerint több férfi már a kórházba szállítás közben életét vesztette, mások pedig a következő napokban, szerdán és csütörtökön adták fel a harcot.

A helyi média jelentése szerint a halálos áldozatok száma eddig 31, ám a hatóságok figyelmeztettek, ez a szám a közeljövőben még emelkedhet. Santosh Kumar vezető rendőrtiszt arról számolt be, hogy a mérgező alkohol elfogyasztása után többen is elvesztették látásukat.

Hozzátette, a hatóságok razziát tartottak a környéken és lecsaptak az illegális alkoholt árusítókra, közlése szerint pedig több mint egy tucat szeszesital-kereskedőt tartóztattak le, néhány másikat pedig már őrizetbe is vettek.

A tilalom hat évvel ezelőtti bevezetése óta a hatóságok szerint több mint 1000 ember vesztette életét mérgező alkohol elfogyasztása miatt, a kormány pedig nem is tervezi visszavonni az intézkedést, mondván, a helyi női közösségnek ez volt a kérése.