Kevésbé hatékony az új koronavírus elleni gyógyszer, mint korábban gondolták

Fotó: Unsplash/Towfiqu Barbhuiya
not image

Borbély Fanni

2021. november 27. - 11:03

A Merck gyógyszergyártó bejelentette, hogy korábbi várakozásokat alulmúlta az új, koronavírus elleni készítményük.

A Merck amerikai gyógyszergyártó pénteken jelentette be, hogy új adatokkal rendelkeznek az általuk kifejlesztett koronavírus elleni gyógyszer hatékonyságára vonatkozóan, azonban míg a múlt hónapban 50 százalékos hatékonyságról számoltak be, kiderült, hogy ez valójában csak 30 százalék.

A molnupiravir elnevezésű koronavírus elleni készítmény legfrissebb eredményei azután kerültek ki, hogy a vállalat engedélyezést kérelmezett az amerikai szabályozó hatóságnál, mely bekérte a legfrissebb adatokat, és néhány nap múlva döntést hoz arról, hogy a készítmény alkalmazható-e a koronavírusos betegeknél.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Az RT azt írja, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) már közzétette eddigi vizsgálatainak eredményeit, november 30-án pedig nyilvános ülést fognak tartani, hogy külső szakértőkkel is konzultáljon a készítmény hatékonyságáról és biztonságosságáról.

Az ülésen az aggályokat is megvitatják majd, melyek felmerültek a gyógyszer kapcsán, és megállapítják, hogy a készítmény előnyei felülmúlják-e az esetleges kockázatokat. A Merck készítménye bár ígéretesnek tűnt, a vizsgálatok során kiderült, hogy a vállalat sokkal kevesebb biztonsági adatot gyűjtött, mint más gyártók.