Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,675 $

Mennyit kell sétálnunk a fogyáshoz?

TÉMÁK:
#Fogyás
Fotó: Pexels / Illusztráció
Egészség/Életmód

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A fogyáshoz vezető út összetett és sok türelmet igényel, de a végeredmény mindenképpen kielégítő lesz.

Bár az adatok korlátozottak arra vonatkozóan, hogy naponta pontosan hány lépést szükséges megtennünk a fogyáshoz, a szakértők úgy vélik, hogy heti 150-300 perc mérsékelt és intenzív testmozgás már mindenképpen hasznos lehet. Ez körülbelül 22-45 percnyi sétát jelent naponta.

Soron kívül Ritka óriáspókot észleltek az ausztráliai Queenslandben

A maximális fogyás érdekében azonban ennél keményebben kell próbálkoznunk, és el kell érnünk, hogy az átlag a fent megadott felső határérték környékén mozogjon, mondta Dr. Amanda Paluch, a Massachusetts-i Egyetem kineziológiai tanszékének adjunktusa.

Egy harvardi felmérés szerint a mobileszközökön keresztüli mérés is hasznos lehet, a tudósok meglátása szerint ugyanis a túlsúlyos vagy elhízott, krónikus betegségekben szenvedő embereknek sokat segíthetnek a fitneszalkalmazások a motiváció fenntartásában.

Mi a helyzet a 10 ezer lépéssel?

Az Obesity című szaklapban megjelent tanulmány szerint a napi 10 ezer lépés megtétele fokozott fogyással járhat együtt, ám csak abban az esetben, ha ennek harmada fokozott intenzitással történik és kalóriakorlátozással kombinálják.

Egy másik, a JAMA Internal Medicine című szaklapban közzétett tanulmány megállapította, hogy minden egyes 2000 lépés után, amelyet a vizsgálatban részt vevő személy naplózott, a korai halálozás kockázata 8-11%-kal csökkent.

A Nature Medicine folyóiratban közzétett tanulmány szintén megállapította, hogy a napi 10 ezer lépésből álló gyaloglás csökkentette a demencia, a szívbetegségek és a rák kockázatát, de általánosságban is elmondható, hogy a teljes testsúly 5-10%-ának leadása a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet is javíthatja.

Fontos a táplálkozás

Dr. Amanda Paluch szerint a fizikai aktivitás ugyan javíthatja az általános egészségi állapotot, ám táplálkozási terv nélkül nehezebb elérni a fogyást, így azt javasolja, hogy elsősorban mindenki a kettő kombinációjában gondolkodjon.