Mennyire káros az egészségünkre az aszpartám?
Magyar szakértő válaszolta meg a sokakat foglalkoztató kérdést.
A Tények legújabb riportjában az aszpartámmal és annak szervezetünkre gyakorolt káros hatásairól volt szó: a Tények által megszólaltatott magyar szakértő rámutatott, erősen javallott elhagyni azon élelmiszereket és üdítőket, melyek aszpartámot tartalmaznak.
Amióta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatot indított az aszpartám édesítőszer használata kapcsán, s megállapították, hogy lehetségesen rákkeltő hatással bír, számos reklám, poszt és jelentés készült már, melyekben azt fejtegetik, mennyire káros az egészségünkre az édesítőszer.
A mesterséges édesítőszer immáron több évtizede használatos számos élelmiszer gyártási folyamatában, így olyan népszerű termékekben is megtalálható, mint a cukormentes üdítők, vagy éppen a rágógumi. Mivel pedig előállítása olcsó és alig van mellékíze, a gyártók is előszeretettel alkalmazzák.
S bár manapság nagy sajtóvisszhangot kapott a téma, sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy milyen hatást gyakorol szervezetükre az aszpartám: Dr. Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója állítja, a szóban forgó összetevő ugyanis növelheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Javaslata alapján tehát érdemes kerülni azon termékeket, melyek cukrot vagy aszpartámot tartalmaznak, ezzel ugyanis megelőzhetjük az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, ami pedig talán a legfontosabb, hogy ily módon a lehető legkisebbre csökkenthetjük a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.