Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Menhelyek: nagy a baj, rengeteg állat érkezett hozzájuk az elszálló árak miatt

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. október 31. - 09:00

Az Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítvány szerint mostanra megnégyszereződött a segítségkérések száma, miközben a menhelyek országos szinten is túlterheltek.

Az elmúlt három hónap romló gazdasági helyzetének következményeit az állattartók és menhelyek is egyre erőteljesebben tapasztalják, sokan pedig már alig bírják fizetni a megnövekedett költségeket, amelynek kapcsán az Árvácska Állatvédő Egyesület is nyilatkozott.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Hencz Brigitta, az egyesület elnök-helyettese szerint olyan szinten teltház van, hogy 200-300 kutya van egy telephelyen, emellett olyan állattartók is megkeresték őket, akik az elszálló árak miatt kerültek nehéz helyzetbe, és most segítségre szorulnak.

„Már családban lévő állatoknál, ha esetleg adódik egy olyan probléma vagy betegség, ami egy megnövekedett állatorvosi számlával járna, akkor előfordul, hogy megkeresnek minket, hogy át tudnánk-e venni az állatot vagy tudnánk-e segíteni az anyagiakban” – mondta.

Minimálisra csökkent az örökbefogadók száma

A csongrádi Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítvány is hasonló tapasztalatokról számolt be, Domokos Tamás önkéntes pedig kiemelte, hogy a segítségkérők száma mostanra megnégyszereződött – derül ki az ATV Híradó riportjából.

Elmondása szerint gyakorlatilag napi szinten keresik meg őket azzal, hogy valaki már nem tudja ellátni a saját kutyáját anyagilag, a helyzet pedig egyre rosszabb, ugyanis a romló gazdasági környezetben minimálisra csökkent az örökbefogadók száma.

A KSH adatai szerint az állateledelek ára jelentősen megemelkedett az infláció miatt, egy év alatt 30-35 százalékkal, a magas költségek mellett pedig a rezsiszámlák is egyre aggasztóbbak a Nyúlmentő Alapítvány számára.

Meier Krisztina alapító szerint próbálja a 22 fokot tartani nemcsak a házban, hanem a külső helyiségekben is, ahová radiátorokat és norvég paneleket is be kell raknia, amelyek szintén az elektromos számlákat fogják növelni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.