Menekülteket szállító hajó süllyedt el a spanyol partoknál – 8 ember elhunyt, 17 eltűnt

Fotó: Unsplash/Aleksey Oryshchenko
not image

Borbély Fanni

2021. október 17. - 16:26

A Spanyolország déli partjainál történt hajóbaleset után a katasztrófavédelmi erők újabb 4 halott bevándorló megtalálásáról számoltak be.

A spanyol parti őrség szombaton bejelentette, hogy a baleset halálos áldozatainak száma 8-ra emelkedett, 17 embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A menekülthajó csütörtökön süllyedt el a Trafalgar-foktól mintegy 70 kilométerre nyugatra.

A baleset túlélői elmondták a mentőszolgálatnak, hogy a hajó 28 emberrel a fedélzetén Spanyolországba indult – hogy honnan, az nem világos, de eleinte a hajón tartózkodók nemzetiségét sem hozták nyilvánosságra – írja az ORF.

Január és szeptember vége között több mint 27 ezer bevándorló érkezett a tengeren a spanyol szárazföldre, a Baleár-szigetekre és a Kanári-szigetekre. A Belügyminisztérium adatai szerint ez 54 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, míg a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint az év eleje óta legalább 1025 bevándorló vesztette életét, amikor megpróbált Spanyolországba jutni a tengeren keresztül.