Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,606 $

Menczer rossz hírnek tartja, ami az orosz gabona-megállapodással történt

Fotó: Ukrán gabonát szállító teherhajók ellenõrzésükre várva horgonyoznak a Márvány-tengeren, Isztambul partjai elõtt 2022. október 22-én. Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított orosz háború alatt úgynevezett biztonságos folyosókon távozhat az országból a kivitelre szánt ukrán gabona a Fekete-tengeren, majd Isztambulban ellenõrzik, a hivatalos szállítmányon kívül nincs-e más, tiltott rakomány a hajók fedélzetén. MTI/EPA/Erdem Sahin
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 30. - 10:02

A külügyi államtitkár szerint az, hogy Oroszország határozatlan időre felfüggesztette a gabona-megállapodás végrehajtását, a világ több pontján is éhezést okozhat. 

Oroszország szombaton közölte, hogy felfüggeszti a gabona-megállapodás végrehajtását, amely szerződést azért kötöttek, hogy az orosz-ukrán háború ne okozzon még nagyobb kárt, és az amúgy is nehéz helyzetben levő térségekben ne legyen még nagyobb az éhezés. 

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

„Az orosz közlemény szerint a Szevasztopol kikötő és orosz flotta elleni október 29-i dróntámadást az ukrán haderő a humanitárius folyosók felhasználásával és brit szakértők közreműködésével hajtotta végre. Az akciót az oroszok terrortámadásként kezelik” – írta Menczer a közösségi oldalára.  

„Oroszország többé nem garantálja az ukrán gabonát szállító polgári teherhajók biztonságát” – tette hozzá. 

Az oroszok készségesen leültek tárgyalni, amikor felvetődött a probléma, hogy a harcok miatt nem tud kijutni a létfontosságú gabona a világpiacra, és sikerült is egy jó megállapodást aláírni, amelynek, úgy tűnik, egy darabig vége. 

„Mindez azt jelenti, hogy a háború eszkalálódik, a helyzet egyre súlyosabb, a világ számos pontján valószínűleg éhezni fognak, és ez újabb bevándorlási hullámokat indíthat el” – hívta fel a figyelmet az államtitkár. 

„Ha nem kezd el mindenki a békéért dolgozni, ebből a mostaninál is sokkal nagyobb baj lehet. Csak a tűzszünet, a tárgyalás és a béke jelent megoldást!” – jegyezte meg. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.