Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

Olyan helyen történt földrengés, ahol korábban tudományosan elképzelhetetlen volt

Fotó/Illusztráció: MTI/EPA/ANA-MPA/Nikosz Halkiadakisz
not image

Nagy Noel

2021. november 10. - 19:01

Folyamatosan új felfedezéseket tesznek a tudósok a Föld kapcsán, az elmúlt évek egyik legizgalmasabbjáról éppen most adtak hírt.

A tudósok ugyanis 751 kilométer mélyen érzékeltek egy földrengést, amiről azt gondolták, hogy lehetetlen – írja az RT. Az ultramély földrengés még 2015-ben, a szárazföldtől távol eső japán Bonin szigete környékén történt egy 7.9 erősségű földmozgás utórengéseként.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A rendkívüli mélységben történt rengést nem lehetett érezni a felszínen, nagyon érzékeny eszközök kellettek ahhoz, hogy be tudják mérni a forrását. A rengés az alsó köpenyben következett be, ahol nem gondolták korábban a tudósok, hogy lehetséges a rengések.

A rengést érzékelő szeizmológusok a National Geographic magazinnak elárulták, hogy ez eddig a legjobb bizonyíték arra, hogy az alsó köpenyben is lehetségesek a földrengések. Jelen állás szerint 751 km mélységet azonosítottak be a rengésnek, de erről még nincs pontos konszenzus.

Pamela Burnley, a Nevadai Egyetem professzora elmondta, hogy azok az elképesztő hőmérsékletek és extrém nyomás, amely az alsó köpenynél és a mélyebb kéregnél jellemző, alacsony a valószínűsége, hogy hirtelen energiakiáradás miatt így el tudnak törni a kőzetek, hanem inkább meghajlanak.

A legtöbb földrengés ugyanis relatíve sekély szinteken, a földkéregnél és a felső köpenynél következnek be, legfeljebb 100 kilométeres mélységben. A kéregben lévő ásványi anyagoknak kevesebb lehetőségünk van meghajlani, mivel jóval hidegebb van a föld ezen részén.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.