Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Úttörő melanomateszttel előrejelezhető a bőrrák kialakulása

AMLo Biosciences/Newcastle University
not image

Kulcsár Péter

2022. január 17. - 15:47

Kifejlesztettek egy új tesztet, amellyel felmérhető a korai stádiumban lévő melanoma terjedésének és kiújulásának valószínűsége.

A jelenlegi bőrrák-stádiumfelmérési módszerek elsősorban a melanoma jellemzőinek – például mélységének és méretének – vizsgálatán alapulnak, miután azt sebészi úton eltávolították.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Az 1-es stádiumú melanoma mintegy 15 százaléka végül súlyosabb betegséggé fejlődik, ám a komplikációk elfajulását az orvosok nem mindig tudják a pácienseknél ebben a korai fázisban azonosítani.

Az úgynevezett AMBLor teszt a közelmúltban végzett kutatáson alapul, amely szerint bizonyos korai stádiumú melanomák egy transzformáló növekedési faktor-béta 2 (TGFβ2) nevű fehérjét választanak ki, ami számos olyan fehérje termelését szabályozza le, amelyekről ismert, hogy a daganatot kordában tartják.

„Az AMBRA1, a Loricrin és a Claudin 1, mint a falat összetartó habarcs és tégla, mind olyan fehérjék, amelyek kulcsfontosságúak a bőr felső rétegének épségének fenntartásában. Ha ezek a fehérjék elvesznek, rések keletkeznek; mintha a falon a habarcs omlana le. Ez lehetővé teszi, hogy a daganat elterjedjen és végül kifekélyesedjen, ami, mint tudjuk, a magasabb kockázatú daganatokkal összefüggő folyamat” – magyarázta Penny Lovet, az AMBLor-teszten dolgozó Newcastle-i Egyetem kutatója.

Korábbi kutatások szerint ezek a specifikus biomarkerek erősebb előrejelzői a betegség kiújulásának, mint bármely jelenleg rendelkezésre álló ellenőrzési módszer. Lovet szerint az új teszt nemcsak abban segít majd a betegeknek, hogy jobban megértsék saját kockázatukat, hanem csökkenti a közegészségügyi rendszerek terhelését is:

„Tesztünk személyre szabott prognózist kínál, mivel pontosabban megjósolja, hogy a bőrrák továbbterjedhet-e. Mindez segíteni fogja a klinikusokat abban, hogy azonosítsák a valóban alacsony kockázatú, korai stádiumú melanomával diagnosztizált betegeket, és csökkentsék az alacsony kockázatúnak minősített betegek nyomon követési időpontjainak számát, ezzel időt és pénzt takarítva meg az egészségügyi ellátórendszer számára.”