Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,12 Ft
Euró
378,95 Ft
Font
442,13 Ft
Bitcoin
44,183 $

Méhméreggel akár sikeresen kezelhető az agresszív mellrák

A természetben rengeteg anyag található, amelyek veszélyeket hordoznak magukban, viszont egyes molekulák igencsak hasznosak lehetnek, még életmentő tulajdonsággal is bírhatnak.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A természetben rengeteg anyag található, amelyek veszélyeket hordoznak magukban, viszont egyes molekulák igencsak hasznosak lehetnek, még életmentő tulajdonsággal is bírhatnak.

A méhméreggel kapcsolatos korszakalkotó felfedezést az ausztrál Harry Perkins Orvoskutató Intézet kutatócsapatának szakemberei tették, akik az elmúlt években kizárólag ennek az érdekes anyagnak az emberi szervezetre mért pozitív hatásait vizsgálták. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

Ciara Duffy, a tanulmány főszerzője elmondta, hogy a méhméregben található egyes peptideket és fehérjéket eddig arra használták, hogy áttörjék az agy és a véráram között található gátakat, a legújabb kísérletek során azonban azt nézték meg, miként lehetne alkalmazni őket mellrák gyógyításában.

„Leteszteltük a méhmérget normális mellráksejtekben, valamint speciális, hormonreceptor-pozitív, HER2-vel dúsított és triplanegatív mellrákszövetekben. Rájöttünk, hogy a méhméreg és a melittin szignifikánsan, szelektíven és gyorsan lecsökkentette a tripanegatív és HER2-vel dúsított mellráksejtek élettartamát.”

mondta Duffy.

A tudósok megfigyelték, pontosan hogyan működhet a melittin nevű anyag. Mindössze húsz percen belül a vegyület leblokkolta a kulcsfontosságú jeladó útvonalakat, amelyeket a ráksejtek a növekedéshez és szaporodáshoz használnak. A melittin ezen különleges jellemzőjének hála teljesen inaktiválták ezeket a folyamatokat, így lényegében leállították a rák burjánzását.

„Hihetetlenül izgalmas megfigyelést tettünk a melittinről, ami a méhméreg fő alkotóeleme – bebizonyítottuk, hogy a halálos, triplanegatív mellráksejtek szaporodását jelentős mértékben gátolhatják. A tanulmányunkkal bemutattuk, hogyan állíthatja meg a jelátviteli utakat, ezzel megakadályozva a ráksejtek replikációját. Ez egy bámulatos példa arra, miként alkalmazhatóak a természetes anyagok az emberi betegségek gyógyítására.”

tette hozzá Peter Klinken professzor.

A kutatók mindezeken felül szintetikus melittint is készítettek, amit szintén daganatos szövetekkel szemben vetettek be, és kiderítették, ugyanúgy rákellenes hatással rendelkeznek, mint a méhméregben található természetes változataik. Rájöttek, hogy képesek a ráksejtek membránját felsérteni, ezért az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben a mellrák kemoterápiás kezelésénél is igénybe vehetik más gyógyszerekkel vegyítve a melittint.

„A docetaxelhez hasonló, apróbb molekulájú kemoterápiás készítményekkel együtt még a legagresszívebb mellrákot is legyőzhetjük, ha időben elkezdjük az adagolását. Egyértelmű bizonyítékaink vannak arra, hogy a melittin és a docetaxel kombinációja hatékonyan csökkentette a tumorok növekedését egerekben.”

zárta gondolatait Duffy.