Dollár
395,72 Ft
Euró
417,33 Ft
Font
483,51 Ft
Bitcoin
16,934 $

Jelentősen megzuhant az örökbefogadási kedv Magyarországon, felülvizsgálatra szorulnak az örökbefogadási szabályok

Fotó: MTI/Komka Péter
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Legutóbb 2016-ban volt arra példa, hogy 1000-nél kevesebb gyermeket fogadtak örökbe Magyarországon, ráadásul a gyermekotthonban élők száma is jelentősen emelkedett.

Az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak adott interjújában megosztotta, a tavalyi évben az örökbefogadó szülőknek már nem volt kötelező részt venniük örökbefogadási tanfolyamokon, e könnyítéstől pedig azt várták a döntéshozók, hogy emelkedni fog az örökbefogadások száma, ennek ellenére jelentős csökkenésnek indult.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

A helyzet azért is furcsa, mert mind az örökbefogadni vágyó szülők, mind pedig az örökbeadható gyermekek száma növekedett, az örökbefogadások száma azonban csökkent. Az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója, Kiss Gergely arról számolt be, hogy 2021-ben először csökkent 1000 fő alá az örökbefogadások száma, kiemelve, hogy nagyon fontos, hogy megértsük azt a tendenciát, hogy jelenleg 23 ezer gyermek kénytelen gyermekotthonban élni Magyarországon, míg pár évvel ezelőtt ez a szám mindössze 21 ezer volt.

Kiss meglátása szerint továbbra is nehézséget jelent, hogy sok szülő “továbbra is egészséges, szőke, kék szemű kisbabát szeretne örökbe fogadni”, ráadásul a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések is csak tovább nehezítették a személyes ismerkedést.

Az ügyvezető igazgató úgy véli, további problémát jelenthet az örökbefogadási folyamatban az a tény is, hogy az örökbefogadásért felelős területi gyermekvédelmi szakszolgálatoknál is komoly humánerőforrás-hiány van. Kiss Gergely újra bevezetné a kötelező jellegű örökbefogadási tanfolyamokat, de más megoldással is előállt a helyzet javítására.

Szerinte ideje lenne további béremelést eszközölni a szociális szférában, hogy minél több legyen olyan szakemberekből, az örökbefogadási folyamatot végig segítik, de úgy látja, rendkívül fontos lenne az is, hogy kezdetét vegye egy társadalmi érzékenyítés is, hogy a leendő szülők elfogadóbbak legyenek a gyermekek etnikumi hátterét, korát, valamint egészségügyi állapotát illetően.