Megvan a koncertre járás és a fesztiválozás feltétele is

Fotó: MTI/Mónus Márton
not image

Nagy Noel

2021.május.4 - 08:53

Legalább augusztus közepéig egészen biztosan szükségünk lesz a védettségi igazolványunkra, ha koncert vagy fesztivál méretű tömegrendezvényen szeretnénk részt venni.

A múlt hét péntek folyamán elérte Magyarország a négy millió beoltottat, mely azt jelentette, hogy szombattól kezdve az újraindítás új üteme is elindult. Az új ütem keretében „nyert értelmet” a védettségi igazolvány is, melyet a fertőzésen átesetteknek vagy a beoltottaknak adnak.

Magyarországon több, főként szórakozási és vendéglátási tevékenységet kötnek a védettségi igazolványhoz, így szombattól, akik rendelkeznek a plasztikkártyával, nyugodt szívvel látogathatják az állatkerteket, mozikat, színházakat, konditermeket és az edzőtermek belső tereit.

Az erre vonatkozó kormányrendelet megjelenése óta egyre több információ derül ki arról, hogy mi mindenhez kell még a védettségi igazolvány. Az egyik fontos kérdés azonban még tisztázatlan volt, hogy mi a helyzet a fesztiválokkal és a koncertekkel.

Most az Origo információi szerint az a helyzet, amelyre számítani lehetett, miszerint koncertre vagy fesztiválra menni csakis a védettségi igazolvány felmutatásával lehet menni. A hírportál szerint ez a szabályozás legalább augusztus közepéig lesz hatályban.

A hírportál beszámolója szerint május 3-ig már több mint 4.2 millió védettségi igazolványt gyártottak el, amelyet a beoltottaknak vagy a fertőzésen átesetteknek osztottak ki. A beoltottak esetében ez határozatlan időre szól, míg a korábbi fertőzöttek esetében 4-6 hónapig.