Megváltoztatta az OGYÉI az orosz védőoltás használati előírását

Székesfehérvár, 2021. március 21. Egy nőt beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. március 21-én. MTI/Vasvári Tamás
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Hétvégén újból frissítésre került a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina alkalmazási előírása, jelenleg a régi és az új útmutató is elérhető az OGYÉI honlapján.

A legjelentősebb módosítás a védőoltás ellenjavallatait részletező pontban történt, ahol korábban a következőket írták az oltóanyagról:

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén

jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség, súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás.

autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet);

rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.

Az új verzióban ezek az ellenjavallatok kikerültek a listáról, és áthelyezték őket egy másik pontba, ami már az „Elővigyázatossággal alkalmazható” kategóriába tartozik:

A védőoltás körültekintéssel alkalmazható krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén (jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség), súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás esetén.

Az alábbi betegcsoportokkal kapcsolatban nem áll rendelkezésre információ, így a védőoltás beadásáról ezeknél a betegnél egyedileg, az előny–kockázat arány értékelése alapján kell döntést hozni:

autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet);

rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.

Az új módosítással az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az eredeti orosz alkalmazási előíráshoz igazította a magyart – írta a Telex hírportál. Dobson Szabolcs gyógyszerész Facebook-bejegyzésében üdvözlendőnek nevezet a a döntést.

Az Európai Unióban jelenleg nem számít elfogadott vakcinának a Szputnyik V, azonban az Európai Gyógyszerügynökség már vizsgálja a készítményt, így a közeljövőben akár el is fogadhatják az alkalmazását.

Hazánkban január 20-án soron kívül engedélyezték az orosz védőoltást, ám a krónikus betegeket óvatosságból eleinte még nem oltottak vele.