Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Megüresedett templomot vett Varnus Xavér, orgonafesztivált szervez Mezőlakon

Fotó: Varnus Xavér orgonaművész a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen a szatmárcsekei református templomban 2016. január 17-én. MTI/Balázs Attila
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A polgármester és a helybeliek is örültek a döntésének, ugyanis régóta szerettek volna kihozni valamit az épületből, de eddig nem volt olyan ötletük, ami méltó lett volna a helyhez.

Varnus Xavér orgonaművész kedd reggel az egyik televíziós csatornán mesélt arról, hogy az egyik újságban egy eladó templom hirdetésére lett figyelmes, ezért felhívta Nagy Gábor mezőlaki polgármestert, hogy találkozót beszéljenek meg.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A szemrevételezés után nem sokkal meg is vásárolta, miután nyilvánvalóvá vált, hogy az épület nem az egyház tulajdonát képezte, hanem magántulajdonban állt, s egyedül raktárként szolgált – derül ki a veol.hu beszámolójából.

A polgármester szerint ő maga, illetve a helybeliek is örültek az orgonaművész döntésének, ugyanis régóta szerettek volna kihozni valamit a megüresedett egykori templomból, de eddig nem volt olyan ötletük, ami méltó lett volna a helyhez.

Xavér most azt tervezi, hogy felújítja és átalakítja az épületet, ahová 140 ember is befér, a hosszú telken pedig 40 autó is parkolhat majd, valamint a Stuttgartból vásárolt orgona januárban érkezik, s addig alkalmassá kell tenni a helyiséget.

A mezőlaki templomban másfél-két hónapos tavaszi fesztivált tervez vasárnap délutánonként, hogy mindenki kényelmesen el tudjon menni a koncertre, emellett a zenész barátait is meg akarja hívni, például a Kelemen Barnabás-Kokas Katalin hegedűművész házaspárt.

Az orgonaművész október 27-e és november 6-a között Magyarországon koncertezik – a Művészetek Palotájában, Debrecenben, Szegeden, Zalaegerszegen –, a mezőlakiak pedig izgatottan várják az első megrendezésre kerülő előadást.